Martes veganguide til Oslo: Vega Fair Food
Martes veganguide til Oslo: Vega Fair Food

Martes veganguide til Oslo: Vega Fair Food

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Oppdatering juli 2015: Vega har lagt ned driften. Vi anbefaler å ta turen til for eksempel Loving Hut St. Hanshaugen istedet, som ikke er langt unna! Last ned appen «Vegan Oslo» for å finne enda flere alternativer.

Vegetarkafé med historiske aner

Vega Fair Food. Foto.
Kjent og kjær disk for mange Osloveggiser.

Vega Fair Food er en buffetbasert og avslappet kafé like ved St. Olav domkirke. Kaféen tar, på godt og vondt, med seg arven fra gamle Vegeta vertshus, som startet sin virksomhet i Vika allerede i 1938. Vegeta flyttet etterhvert til Akersgata 74, relanserte seg som Aubergine etter en opprydding fra Eivind Hellstrøm, og fikk til slutt nye eiere som skiftet navn på restauranten til Vega Fair Food. Konseptet er kjent og enkelt: Du betaler 135 kroner for dagens middag eller 100 kroner for lunsj (før klokka 16), og står så fritt til å forsyne deg så mye du vil av varmretter, salat, suppe og brød. Drikke og kake kommer eventuelt i tillegg.

Plasseringen inne i et alternativt konferansesenter er noe traurig, og gjør lite for å redusere inntrykket av at vi snakker om en klassisk «hippiekantine». Har man trosset sine fordommer og gått inn og betalt for buffeten, er det imidlertid ingen tvil om at folka bak Vega kan det å lage enkel, men god mat. Samtidig kunne de gjort mer flid med presentasjonen av rettene sine både på nett og i restauranten. Hva skjuler seg egentlig bak ”Vegas gryte” og ”Div. grønnsaker i tomatsaus”? Noen litt mer fristende bilder og delikate beskrivelser hadde nok økt interessen.

Buffet på Vega. Foto.
Gode gryter er ryddig anlagt i buffeten.

Ikke glem hummus

Maten er gjennomgående god, og det ser greit og ryddig ut i buffeten, som fylles på jevnlig. Menyen er imidlertid preget av gjentagelser og mangel på innovasjon, og det går mye i diverse gryteretter, grønnsaksburgere, kokt hvit ris og stekte poteter. Som regel er det likevel nok å velge i til at de fleste bør kunne fylle tallerkenen både en og to ganger. Jeg synes generelt gryterettene, pakoraene og grønnsaksburgerne er gode, selv om de gjerne kunne krydret litt kraftigere for min smak. Salatbaren og suppene begeistrer meg vanligvis ikke så voldsomt, men hummusen er knallgod. Når du egentlig er mett, men likevel vil ha mer, vil jeg anbefale å heller ta en runde til på buffeten enn å bruke penger på kake. De jeg har smakt har dessverre vært både tørre og smakløse.

Er Vega vegansk?

Høsten 2012 annonserte Vega til Osloveganeres glede at de nå bare skulle servere vegetabilsk mat. Etter kort tid gikk de imidlertid tilbake til å servere meieriprodukter, men uten å gi tydelig beskjed om dette. Dette førte til heftige diskusjoner på kaféens Facebookside.

I skrivende stund (juni 2014) står fortsatt følgende å lese på Facebooksiden: ”All vår mat er vegetabilsk (f.o.m. 24.09.12)”. Dette har medført at mange tror Vega er et vegansk spisested. Det er det altså ikke. Men det meste av maten som serveres er vegansk, og det som ikke er det, blir merket.

Ny prispolitikk?

Et grep som hadde gjort meg til en mer frekvent kunde hos Vega, hadde vært om de kuttet ut fastpris på buffeten og heller lot gjestene få velge mellom tallerkener i ulike størrelser og prisklasser, eller muligheten til en enkelt servering for en lavere pris. Prisen per i dag på 135 kroner for ”spis så mye du vil” er selvfølgelig langt fra en ublu pris, men mange i målgruppa er imidlertid ikke alltid så interessert i å spise seg sprekkmette. For 135 kroner kan man dessuten få et velsmakende og næringsrikt måltid mange andre steder i byen – og det i langt triveligere omgivelser.

Buffeten på Vega. Foto.
Vega tilbyr en rikholdig buffet til gjestene sine.

Etter min mening bør et godt måltid egentlig slutte med at man tenker «Det var jammen godt, jeg skulle gjerne spist litt til», og ikke «Det var godt, men nå angrer jeg veldig på den siste porsjonen». Så kan man selvfølgelig innvende at det neppe er Vegas feil at jeg ikke eier magemål ved tilgang på god mat …

Veien framover for Vega?

Jeg ønsker meg at Vega etter hvert tar noen grep og tør å satse nytt: Mer innbydende beliggenhet, mer innovativ matlaging, ren plantebasert mat, bedre service og kanskje til og med alkoholbevilling? Interessant nok har kjøtteterne jeg har tatt med på Vega gjennomgående vært mer entusiastiske enn veggisene. Kanskje Oslos veggiser begynner å bli bortskjemte, slik at litt bortgjemte buffetrestauranter med en fot i 70-tallet faller gjennom?

Det er uansett gledelig å se hvor mange mennesker som verken er vegetarianere eller veganere som faktisk besøker Vega for å spise. Vegas suksessformel er kanskje at de serverer god kjøttfri mat som oppleves som trygg og kjent og dermed appellerer til mange, og at de derfor ikke føler behov for så mange nyvinninger? Jeg håper likevel på et litt mer moderne Vega etterhvert. I mellomtiden kommer jeg fortsatt til å stikke innom når sulten krever buffet. Men merkelappen ”gourmetmat” som de har satt på plakaten ved døra er nok ikke helt treffende.

Veggklokke på Vega. Foto.
Ikke noe stress på Vega.

 

 

Veganvennlighet: 8/10

Mat: 7/10

Service og atmosfære: 5/10

Pris: 7/10

Totalt: 7/10*

 

 

*Anmeldelsen er basert på mange besøk

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

8 kommentarer

 1. Koseklumpen

  Denne anmeldelsen var urettferdig synes jeg. Den var alt for streng!

  Jeg elsker Vega Fair Food og håper dem ikke endrer på noe!!!

  Her er mine tanker om Vega:

  1. Stedets plassering er meget bra. Det er jo bare en kort gåtur fra Karl Johan. For å være ærlig er jeg bare glad for at det ikke ligger plassert i monkey street (Karl Johan). Det er en fryktelig gate!

  2. Når det gjelder selve lokalene så liker jeg dem veldig godt egentlig! Stedet er herlig upretensiøst og det er en rolig og fin stemning der. Alle typer mennesker kommer dit; alt fra kristne til hipstere og frikere, men uansett hvem som kommer er stemningen alltid god og det er lett og se at folk trives. Jeg har også lagt merke til at gjennomsnittshøfligheten kunder i mellom er høyere på Vega enn andre kafeer. Jeg har inntrykk av at folk virkelig slapper av når de er der.

  3. Betjeningen er kjempehyggelig! Jeg har ikke snakket så mye med dem, men jeg blir alltid møtt med vennlig smil og de gangene jeg har spurt om noe så har det alltid vært en hyggelig respons.

  4. Jeg synes maten er knallgod og dessuten er min erfaring at det er mye variasjon der!

  5. Prismessig er det bra og jeg liker man har konseptet med spis så mye du vil for 135 kr. Dessuten kan man kjøpe «klippekort» på 10 middager og da blir det billigere.

  6. Men det hadde vært fint om man kunne få kjøpe vin og øl der.

  Vega er BEST! Vega 4-ever!!!

 2. Marte Munkeli

  Så flott at du liker Vega! Det gjør jeg også – Jeg skulle bare ønske de var enda litt bedre. Du er faktisk den første som gir meg tilbakemelding på at jeg har vært for streng, mens mange har sagt jeg var altfor snill. Veldig interessant hvordan man kan oppleve samme sted så forskjellig. Tusen takk for en fin og grundig tilbakemelding. Kanskje du skal sende den direkte til Vega også? Dette hadde de sikkert syntes var hyggelig å lese.

  1. Marte Munkeli

   Nå er jo vi en vegansk forening, og mener at jo mer vegansk tilbudet er, jo bedre for dyrene. Siden anmeldelsen ble skrevet har Vega begynt å servere kun vegetabilsk mat, så det er kjempebra!

 3. Big daddy

  Hei!

  Noen som vet hvorfor Vega var stengt i dag?

  Da jeg skulle stikke innom Vega i dag kom jeg til stengt dør og et skilt som skrev at de var midlertidig stengt. Ingen grunn ble oppgitt.

  Jeg har prøvd og finne det ut, men det står ingen ting på hjemmesiden eller på facebook-siden til Vega.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.