Martes veganguide til Oslo: SüdØst
Martes veganguide til Oslo: SüdØst

Martes veganguide til Oslo: SüdØst

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

SüdØst. Foto.
Stilig lokale og god service på SüdØst.

Vegansk treretters? Oh my. 

SüdØst er en asiatisk crossover-restaurant nederst i Trondheimsveien. De kaller seg Løkkas nye storstue, og det er en ikke helt urimelig betegnelse. Lokalet er flott og inviterer til både intime dater og store vennemiddager. De har også en romslig uteservering med utsikt mot Akerselva – dog kanskje ikke den vakreste delen av den. Jeg hadde hørt rykter om at de hadde en fristende vegansk treretters på menyen, noe som ikke akkurat er å finne på så mange restauranter i Norge.

Så snart anledningen bød seg, la jeg dermed turen innom nedre Løkka. Dagen min middagskompanjong og jeg besøkte restauranten, hadde vi planer om en tur på kino med påfølgende godis-bonanza etterpå. En treretters ble dermed litt voldsomt. På menyen har de imidlertid flere veganske alternativer å velge mellom. Noen av rettene er merket veganske (hurra), mens andre kan veganiseres på forespørsel.

Fargesprakende tallerken, phad thai og deilig sjøgressalat

Fargerik tofutallerken. Foto.
Fargerik tallerken med tofu, nøtter og sprø grønnsaker.

Jeg gikk for hovedretten stekt tofu, som serveres med bok choy, bønnespirer, babymais, shitakesopp, cashewnøtter og søtpotet i en teriyakisaus. Denne retten ser virkelig fantastisk ut, og fargene nærmest spretter opp av tallerkenen. Smaken er også veldig god, med perfekt konsistens på de wokede grønnsakene. Jeg kunne imidlertid ønsket meg mer smak på tofuen, som virket som den bare hadde fått en lett behandling i woken sammen med de andre ingrediensene. Den hadde hatt godt av litt marinering på forhånd. Søtpotetbitene var uinspirerende og falt heller ikke i smak hos meg. Som hovedkonklusjon var dette likevel en nydelig og mettende rett.

Min bordkavaler valgte phad thai vegetar, som er risnudler med tamarind, chili, nøtter, bønnespirer og tofu. Retten serveres vanligvis med egg, men kan gjøres uten på forespørsel. Også denne var smakfull og god.

Til forrett delte vi en goma wakame, som oversatt betyr sjøgressalat. Salaten serveres med avocadoskiver, jordbærbiter og en nydelig jordbærsaus. Kombinasjonen hørtes kanskje pussig ut, men var mitt favorittinnslag i hele måltidet. Nam! Søtpotetchipsene vi bestilte fra smårettmenyen var imidlertid forglemmelige, og kan med fordel droppes med mindre du er halvdød av sult og trenger noe å knaske på mens du venter.

Phad thai. Foto.
God phad thai. Husk å be om uten egg.

Et sted for de store anledninger – og de små

Servicen på SüdØst er vennlig og effektiv, og servitøren sjekket raskt hva som var vegansk og ikke der dette ikke gikk fram av menyen. Stedet er skikkelig fancy, så jeg følte meg litt underkledd i joggesko og olabukse. Dette er nok et sted man forventes å pynte seg litt. Vi ble uansett godt tatt vare på.

Lokalene er åpne og gir god utsikt til hva som skjer i de ulike delene av restauranten. Det er artig å kunne følge med på hva som skjer på kjøkkenet og i baren, og etterhvert ble det også tent i den store peisen. Hjemmekoselig kan Südøst neppe kalles, men de rustikke elementene gjør at man ikke føler seg som på en av jappestedene i American Psycho.

Til slutt noen ord om prisene, som må sies å være svært sympatiske for et slikt sted. Tre-retters (med sjøgressalat, stekt tofu og sorbet) koster 295 kroner. Stekt tofu alene koster 145, og pad thai 135. Sidene rettene er fullverdige middager gjør dette SüdØst konkurransedyktige mot langt mer fast-food-pregede restauranter, og er vel verdt et besøk også utenfor livets store begivenheter.

Goma wakame. Foto.
Sjøgressalat med avocado og jordbærsaus. Nydelig!

 

Veganvennlighet: 8/10

Mat: 8/10

Service og atmosfære: 9/10

Pris: 8/10

Totalt: 8/10

*Anmeldelsen er basert på ett besøk

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.