Martes veganguide til Oslo: Ricebowl, Risbolle og Ricebolle
Martes veganguide til Oslo: Ricebowl, Risbolle og Ricebolle

Martes veganguide til Oslo: Ricebowl, Risbolle og Ricebolle

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Ricebowl. Foto.
Thairestauranten Ricebowl er en institusjon i Oslogryta.

Dårlig førsteinntrykk

Thairestauranten Ricebowl ved Youngstorget er nærmest som en institusjon å regne på Oslos spisekart, og har mettet utallige sultne veganmager gjennom årene. Mitt første møte med Ricebowl var imidlertid ikke så bra: Da jeg så menyen for første gang bestemte meg for å boikotte stedet da de ikke hadde en eneste vegetarisk alternativ! Senere lærte jeg at nesten alle rettene kan gjøres veganske ved å bytte ut kjøtt og fisk med tofu, og å be om å få de uten østers- og fiskesaus. Etter det har Ricebowl vært et sted jeg har gått tilbake til igjen og igjen.

De senere årene har det også åpnet to søsterrestauranter, Risbolle i Kvadraturen og Ricebolle (ja, forvirrende) nederst på Grünerløkka. Siden restaurantene har mer eller mindre samme meny og konsept får de en felles anmeldelse.

Fullt hus og god service – men forvirrende om veganske alternativer

Ricebowl. Foto.
Østeninspirerte artefakter og bambusdetaljer hører med.

Dersom du har tenkt deg på Ricebowl midt i middagsrushet (rett etter jobb og et par timer utover), bør du være forberedt på å stå en stund i kø. Det finnes ingen egentlig plass å stå i kø på, og man havner dermed litt kleint stående rett ved bordene der folk spiser og sende lengtende blikk utover i lokalet. På søsterrestaurantene er det som regel langt mindre hektisk, så dersom originalrestaurantens thaiatmosfære ikke er så viktig for deg, anbefaler jeg å gå ti minutter mot en av de andre avdelingene. Begge er hyggelige, Ricebolle på Løkka dog noe mindre stemningsfull enn de to andre.

Servicen på restaurantene synes jeg alltid er god, og mer effektiv enn overstrømmende – akkurat slik jeg vil ha det når jeg er sulten. Jeg har aldri opplevd å få feil i bestillingene mine, eller å vente urimelig lenge på mat. Logistikken flyter godt. Det eneste ankepunktet er at mange veganere forteller at de får ulike svar når de spør om maten er, eller kan gjøres, vegansk. Tenk så deilig om restaurantene kunne merke dette i menyen, så man ikke var avhengig av kunnskapen til hver enkelt stressede servitør? Jeg har forsøkt å sende restauranten e-post for å få en oversikt over hvilke retter som kan gjøres veganske og ikke, men ikke fått noen respons foreløpig.

Gode kokosmelkcurryer

Uklare svar til side har jeg alltid hatt god erfaring med maten på restaurantene. Kokosmelkrettene er feite, som de skal være, og smakfulle. Jeg kunne ønske meg litt mer mengde og variasjon på grønnsakene, men thaicurryer er vel aldri ment å være helsekost. Porsjonene er romslige, og forsvarer prisen på ca 135 kroner.

Det var et hardt slag da jeg fikk vite at min tidligere favoritt, nummer 20 Phad Medd Mamoung inneholder østerssaus og ikke kan lages uten, for av og til hadde det vært godt med en rett uten masse kokosmelk. Nummer 19 (rød curry) og nummer 23 (grønn curry) har siden blitt gjengangere for meg. Ifølge ryktene (siden Ricebowl ikke svarer selv) er det kun alle kokosmelkrettene som kan gjøres veganske – men ikke de andre alternativene.

Kokosmelkcurry. Foto.
Gå for kokosmelkrettene og be om tofu til.

Trekk for manglende informasjon

Ricebowl har god beliggenhet, rask service, samt god og relativt rimelig mat. Hadde de tatt seg bryet med å få kontroll på hva som kan gjøres vegansk, hadde de fått et ekstra poeng.

Veganvennlighet: 6/10 (Ingenting vegansk på menyen, men mye kan gjøres vegansk. Minus for at man må spørre om alt)

Mat: 7/10

Service og atmosfære: 7/10

Pris: 8/10

Totalt: 7/10

*Anmeldelsen er basert på mange besøk på Ricebowl, flere besøk på Risbolle og ett besøk på Ricebolle

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

2 kommentarer

 1. M. Vallely

  Jeg var innom der i går og bestilte en vegansk variant av nr 23. Da maten kom på bordet fikk jeg kyllingkjøtt i stedet for tofu. Uproft.

  Servitøren beklaget seg og måtte få kokken til å lage maten på nytt.

  1. Blondie

   «Da maten kom på bordet fikk jeg kyllingkjøtt i stedet for tofu.»

   Hva? Kylling er ikke vegansk!!? Og jeg som syntes kylling var et så fint og lettvindt alternativ til biff…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.