Martes veganguide til Oslo: Lalibela Etiopisk Restaurant
Martes veganguide til Oslo: Lalibela Etiopisk Restaurant

Martes veganguide til Oslo: Lalibela Etiopisk Restaurant

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Lalibela. Foto.
Enkel innredning og hyggelig stemning på Lalibela.

This time for Africa

Lalibela er en relativt nygjenåpnet etiopisk restaurant, beliggende i Møllergata i sentrum av Oslo. Min erfaring med etiopisk mat, eller afrikansk mat i det hele tatt, har vært svært begrenset. Min forrige opplevelse var så langt tilbake som til en fest på studenthuset mitt i London for mange år siden, der det sterkeste minnet var den merkelige lefsa som fulgte med maten (som minnet litt om en sur oppvaskfille både i smak og konsistens).

Den siste tiden har jeg imidlertid hørt flere veganere skryte av det etiopiske kjøkken generelt, og også hørt bra ting om Lalibela spesielt. Tiden var kommet for å gi afrikanske kokkekunster en ny sjanse.

Anonymt lokale, hjertelig service

Lalibelas front mot gaten gjør ikke så mye ut av seg, og er lett å gå forbi hvis man ikke er målrettet på vei hit. Når man først kommer inn er lokalet ganske standard, med en bar i hjørnet, noen etniske elementer, og det jeg antar var etiopisk musikk på høyttalerne.

Vegan spesial. Foto.
Liten smakseksplosjon i Vegan spesial.

Vi ble møtt av en veldig koselig voksen dame, som var tydelig opptatt av at vi skulle ha en god opplevelse. Hun spurte om vi hadde vært der før, forklarte konseptet og passet på at vi hadde både isvann og nok enjera.

Wått og vegan spesial

Med det samme du åpner menyen på Lalibela, får de ti stjerner i boka: De har en egen vegansk seksjon! Som veganer som liker å spise ute, er det alltid befriende når du slipper å spørre og grave om alt mulig. «Er du sikker på det ikke er smør/fiskesaus/rekepasta i denne …» – høres det kjent ut?

I veganseksjonen på menyen finner du to varianter av den tradisjonelle retten wått, en slags tykk saus laget av linser, erter og krydder. Denne serveres med teff enjera, en lefse basert på den afrikanske kornsorten teff. Du kan også få fir-fir, enjerabiter i saus. Disse rettene koster 120-130 kroner.

Jeg valgte å gå for Vegan spesial til 160 kroner. Man er tross alt ikke på etiopisk restaurant hver dag. Dette viste seg å være et godt valg, siden man da får fem-seks ulike gryter og sauser sammen med enjeraen – perfekt for en med notorisk beslutningsvegring som meg. Mitt spisefølge valgte shiro wått. Denne var også god, men med bare en saus ble det kanskje litt kjedelig i lengden. Jeg anbefaler derfor å spandere på seg de ekstra 40 kronene på en spesial når man først har tatt turen.

Wått. Foto.
Wått og den klassiske etiopiske lefsa enjera.

Smakfullt gjensyn med enjeraen

Vi fikk to ulike typer enjera, en spesialimportert og en hjemmelaget. Vi likte den hjemmelagde best, siden den var litt mildere i smaken. Den importerte er en del syrligere, og passer kanskje best for ganer som er vant til den type mat? Begge deler gikk imidlertid fint sammen med maten.

Alle grytene var gode, og noen så gode at jeg følte for å slikke tallerkenen. Heldigvis gjør enjeraen at man får med seg hver smule av maten. Som førstegangsreisende var vi nok ikke spesielt elegante med enjeraen (som gjør jobben for kniv og gaffel), men det sto ikke på innsatsen!

Lalibela er et fint sted for å spise noe godt og litt annerledes enn det man får på de fleste andre restauranter i byen. De inviterer også ofte til ulike temaarrangementer, som kaffeseremoni, buffet, musikkvelder og fest med dj’er. Følg dem på Facebook for å få med deg hva som skjer.

Lalibela. Foto.
Restauranten arrangerer også festkvelder med musikk og dj’er.

 

Veganvennlighet: 8/10

Mat: 7/10

Service og atmosfære: 7/10

Pris: 7/10

Totalt: 7/10

*Anmeldelsen er basert på ett besøk

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

3 kommentarer

 1. Constantinos

  Kjekt å lese om din opplevelse av etiopisk vegan kjøkken.
  Grunnen til at folk i Etiopia og Eritrea er nøye med vegansk mat skyldes de hyppige faste perioder gjennom året hvor mange troende strengt avstår fra alle animalske produkter.

 2. Constantinos

  Neste gang du har valg mellom importert injera laget av 100% teff mel og «hjemmelaget» som jeg antar er laget av vanlig mel, burde du velge den første som er glutenfri.
  Yum ;)

 3. Veldig bra…skal prøve etiopisk i Trondheim i kveld og satser på veganretten du anbefalte till 160 med forskjellige smaker.
  Overasket og glad for at vegantilbudet er på fremmarsj i Oslo, selv har jeg en sønn på 29 som har vært vegetarian siden han var 13, men nå er både kjæresten og vegan. Sverige har jo et meget bra vegantilbud i hele landet nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.