Martes veganguide til Oslo: Kvadrat Salat
Martes veganguide til Oslo: Kvadrat Salat

Martes veganguide til Oslo: Kvadrat Salat

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Kvadrat Salat. Foto.
De gode karbohydratenes hjem, intet mindre.

Snikende salatskrekk, skjult agurkfobi

Mange veganere har et heller dårlig forhold til salat. Mye av dette bunner i den kjedelige stereotypien man ofte konfronteres med i møte med andre, der oppfatningen er at salat er alt veganere spiser. Som en forlengelse av denne kunnskapsløsheten, blir gjerne tilbudet når man er ute og spiser på et kjøkken uten erfaring med veganmat nettopp det: Den evinnelige salaten.

Nå trenger ikke salat nødvendigvis være en måltidsnedtur. Salat kan være både utrolig smakfullt, mettende og næringsrikt, med flotte fargepresentasjoner og krønsjy og varierte teksturer. Dessverre blir salatvirkeligheten ofte alt annet, og man må ta til takke med noen isbergblader, tomatskiver, agurkbiter, litt mais og balsamicodressing. Det er såpass ille at de gangene jeg må be om et vegansk alternativ utenfor menyen, ber jeg samtidig en stille bønn inni meg mens jeg venter på svaret: «Ikke si salat, ikke si salat, ikke si salat …» For sånne salater gjør ikke en Martemage glad!

Variert utvalg og gode råvarer

Så hvorfor velge salat helt frivillig til middag? Jo, fordi Kvadrat Salat, vel! Dette er en vegetarisk salatbar som holder til i Kvadraturen, rett rundt hjørnet for Nam Fah (som er tidligere anmeldt i denne spalten).

Salatbaren har fokus på stor variasjon og ferske råvarer. De får også stjerne i margen for at de ikke bare tilbyr rå grønnsaker, men i tillegg har et rikt utvalgt bakte grønnsaker som brokkoli, søtpotet, rødbeter, gresskar og så videre. Du finner imidlertid mange andre deilige ingredienser å putte i salaten din, som ris, pasta, couscous, bønner, linser, nøtter og frø. De har også hummus og mange oljebaserte dressinger å velge i, som er gode, men kanskje kunne vært litt mer spennende i smaken. Brødbiter selges til svært sympatiske priser dersom du trenger å fylle opp med stivelse. I tillegg kan du få kjøpt dagens ferskpresset juice og ferdigsmurte sandwich (men denne er etter min erfaring sjelden vegansk).

Salatbaren. Foto.
Fargerikt og fristende utvalg hos Kvadrat Salat.

Baren fungerer slik at du selv plukker med deg det du vil ha i salaten, og så veies og betales det i kassen. Her betaler man per hekto, noe som i utgangspunktet gjør det lett å tilpasse måltidene til magen. Med så mange fristende salatingredienser er det likevel lett å plukke med seg for mye. Spørsmålet er om det egentlig gjør noe – salat er jo sunt! Og skulle du stappe boksen helt full, slipper du sannsynligvis unna med en drøy hundrelapp, i verste fall.

Manglende merking og fravær av veganske lunsjkaker

Kvadrat Salat merker dessverre ikke hva som inneholder egg og melk. Når man spør de hyggelige menneskene bak disken gir de inntrykk av å ha full kontroll på veganske alternativer, men jeg har bare vært der på rolige tidspunkter hvor det har vært greit å spørre de ansatte om ingredienser. På mer hektiske tidspunkter på dagen hadde det vært praktisk å slippe.

Salatbaren tilbyr også en del tilberedt mat som grønnsakskaker, quiche og lignende. Min erfaring er at grønnsakskakene og andre spennende ting som kan variere måltidet stort sett ikke er veganske, mens det meste av grønnsakene og dressingene er det. Dette er synd, da stedet, som nok mest sikter seg inn på helsebevisste lunchmennesker i sentrumsområdet, også har en del helvegetariske kunder. Jeg oppfordrer Kvadrat både til å merke produktene sine bedre, og å tilby flere veganske alternativer.

Siden Kvadrat Salat hovedsakelig retter seg inn mot folk som jobber i området de ligger i, stenger de dørene allerede kl 18. De har heller ingen sitteplasser i lokalet, så sikt deg inn på Bankplassen, Operaen eller Wessels plass for å nyte maten. Og husk å ta med deg en gaffel!

Salatboks. Foto.
Digg å sette sammen sin egen salat! Denne boksen kostet 73 kroner.

 

Veganvennlighet: 8/10 (ønsker meg mer merking og veganske lunsjkaker)

Mat: 7/10

Service og atmosfære: 6/10 (hyggelige folk, men ingen sitteplasser)

Pris: 8/10

Totalt: 7/10

*Anmeldelsen er basert på flere besøk

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.