Martes veganguide til Oslo: Hellviktangen på Nesodden
Martes veganguide til Oslo: Hellviktangen på Nesodden

Martes veganguide til Oslo: Hellviktangen på Nesodden

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Utsikt fra Hellviktangen kafé. Foto.
En liten bit paradis rett utenfor Oslo

Vegansk miniutflukt

Selv om Oslo er en fantastisk by med mye som skjer og stadig flere steder hvor man kan få god vegansk mat, drømmer man innimellom om å komme seg bort fra byens ståk og larm til mer landlige omgivelser der tempoet er langsommere, fuglene kvitrer og man kan gå i gresset. Tenk så deilig om det var et sted man kunne ta en liten utflukt til uten å måtte reise i timesvis, hvor man kan bade og kose seg, og attpåtil få servert god vegansk mat uten tredjegradsforhør av servitøren?

Hellviktangens terasse. Foto.
På kaféens flotte terasse er det deilig å innta sommermaten.

Hellviktangen kafé og restaurant på Nesodden er et slikt sted. En liten perle som ligger tilgjengelig en kort båttur fra Aker Brygge, pluss en liten busstur fra Nesoddtangen til Hellvik bussholdeplass – eller en ganske lang gåtur, hvis du vil bygge opp appetitten. Et kvarters gange fra bussholdeplassen i retning havet kommer du til et herskapelig utseende hus nesten i vannkanten, med en stor uteservering og flott utsikt over Oslo på den andre siden av fjordarmen. Hellviktangen var opprinnelig et fasjonabelt sommersted, der de ulike formuende eierene opp gjennom årene inviterte sosieteten i Christiana til selskapeligheter. I dag brukes Hellviktangen mye til brylluper og kulturarrangementer, og blant annet arrangeres Grønn Festival Nesodden her i august, en miljøhappening i regi av Nesodden MDG. Men ellers brukes stedet som kafé og restaurant.

NB! Åpningstidene varierer med sesongen, så sjekk nettsidene til restauranten før du tar turen. Med unntak av i juli er det stort sett bare åpent på søndager.

Vegansk mat å få?

Ratatouilletallerken. Foto.
Ratatouille med råris, energisalat og linsehummus.

Første gangen jeg besøkte Hellviktangen var ved en ren tilfeldighet. Jeg og reisefølget hadde planlagt å dra til Villa Malla på Hurumlandet, men båten fra Aker Brygge var full. Jeg kom på at jeg hadde hørt om et spisested med grønn profil på Nesodden, så vi tok turen dit istedet. Og det var vi ikke lei oss for.

Maten på restauranten på Hellviktangen lages av Grønn Gourmet, et firma drevet av Bente Westergaard (fun fact: på 70-tallet var det hun som startet med biodynamisk vegetarmat på Spisestedet i Hjelmsgate.) Navnet til tross: Grønn Gourmet understreker at de ikke er noen vegetarrestaurant, selv om vegetar er en del av tilbudet. Dette gjenspeiles i menyen, der det grønne i stedet viser til økologi og kortreisthet. Veganere advares herved om betegnelser som «pølser fra glade griser».

Heldigvis har Hellviktangen en rett som alene gjør turen verdt det for meg, nemlig ratatouille. Dette er noe av det beste jeg vet, men retten er sjelden å se på menyen på spisesteder. På Hellviktangen serveres den med deres egen energisalat med nøtter og frø, samt annet godt tilbehør som linsepaté og råris. På menyen har jeg også sett fylt paprika med risotto, som kanskje kan veganiseres. Brød og hummus kan du kjøpe ved siden av til en rimelig pris. 185 kroner for ratatouille med salat er kanskje ikke et røverkjøp, men med tanke på beliggenheten og smaken synes jeg det er verdt det.

No cake for you!

Utsikt fra terassen på Hellviktangen. Foto.
Kort vei til til sjøen etter middag.

Jeg skulle ønske at en restaurant med en så gjennomtenkt og grønn profil som Hellviktangen kunne strekke seg litt lenger. Da jeg naivt spurte om hvilke kaker (de har mange) som var uten egg og melk var svaret kort og greit: Ingen. Da jeg sa at jeg syntes det var et litt smalt vegansk tilbud med tanke på at de kaller seg Grønn Gourmet, fikk jeg et ganske kort svar om at de ikke var en vegetarrestaurant – som om jeg ikke hadde lagt merke til det fra før.

Hopp i havet – eller bare fyll din mave

Hellviktangen er selv uten kake et flott sted for en søndagsutflukt med venner eller familie. Ta med badedrakt, spill, noe å lese på – og husk å kjøp en ekstra sone på Ruter-billetten din. Når du er ferdig med å spise flytter du bare legemet ned til svabergene ved vannet og hopper uti hvis været tillater det. Badevannet var fantastisk da jeg testa det, men her vil nok opplevelsen variere med sesongen.. Maten er imidlertid alltid bra, og Hellviktangen er klart verdt et sommerbesøk. Og skulle været ikke være på din side, er det hyggelig å sitte inne også.

Veganvennlighet: 6/10

Mat: 8/10

Service og atmosfære: 8/10

Pris: 7/10

Totalt: 7/10*

*Anmeldelsen er basert på tre besøk.

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.