Martes veganguide til Oslo: Funky Fresh Foods
Martes veganguide til Oslo: Funky Fresh Foods

Martes veganguide til Oslo: Funky Fresh Foods

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Funky Fresh Foods lokaler. Foto.
Funky Fresh Foods på DogA er det ferskeste tilskuddet av helveganske spisesteder i Oslo.

Get up on that funk … 

… and maybe you’ll feel better. Funky Fresh Foods har drevet med bærekraftig mat siden 2009, gjennom cateringvirksomhet, kokkekurs, kokebok, matboder på festivaler og happenings, restaurant i Kristiansand (Tilstede mat & mer) og nå endelig – can I get an amen? – kafé i Oslo! Hovedtyngden av virksomheten er på raw food, kortreist og sunn mat. Mens restauranten i Kristiansand også serverer sjømat, er heldigvis kaféen i Oslo helt vegansk. Og den er funkylicious!

Ta med deg mora di, sjefen eller datingprosjektet

Funky Fresh Foods lokaler. Foto.
God stemning og fin utsikt mot Akerselva.

Det finnes etterhvert mange spiseplasser med digg vegansk mat i Oslo. Etterhvert har det også dukket opp et par gode rene veganske plasser, men vi har hittil manglet et sted hvor man kan ta med seg hardbarka kjøttetere, potensielle forretningspartnere og mora si uten sjenanse. Behold – Funky Fresh Foods er redningen!

Kaféen ligger i DogA-bygget, som er kort for Norsk Design- og Arkitektursenter. Senteret arrangerer ulike utstillinger, debatter, seminarer og aktiviteter, og er blant annet vertskap for de siste årenes fantastiske vegetarfestival. Lokaliseringen gjenspeiles i stemningen i kafeen: Det er kult, avslappet og stilig. Her bestiller du i disken, og får maten servert ved bordet, mens du nyter utsikten utover grøntområdet mot Akerselva og Eventyrbrua lenger nede gjennom de store glassvinduene.

Funky Fresh Foods har også en liten butikk i lokalet, med veganske produkter som klær, sjokolade, såpe og te. De har også ulike råvarer som økologisk mel, pasta og gode matoljer som frister til videre eksperimentering ved kjøkkenbenken.

Big Buck burger. Foto.
Buck burger med søtpotetfries og aioli. Ja takk!

Big Buck burger, dustebra dressing og kramgoda kaker

Selv om Funky Fresh Foods har mye oppmerksomhet på raw food, har de heldigvis, etter min mening, utvidet reportoaret til å inkludere prosessert mat. I tillegg til den klassiske raw-tallerkenen (99 kr), får du nå både svært rimelige og gode wraps og sandwicher (69 kr), dagens suppe (99 kr) og ikke minst signaturretten Big Buck Burger (169 kr) – en burger med smak av soltørket tomat, servert med søtpotetfries og mango- og chiliaioli.

Veganere med sans for det søte har også mange godbiter å velge mellom. Her er både raw kake, cookies og de uforglemmelige og supermektige sjokoladebollene Coco Crunch.

Når det kommer til kvaliteten til maten, må jeg ærlig innrømme at da jeg besøkte restauranten for første gang, fikk servert burgeren og tok den første biten, var det nesten så jeg fikk ståpels. Yes! Endelig et vegansk spisested med et hyggelig og smaktfullt lokale, som har et engasjement for det de driver med, som har peiling på mat, som har et gjennomtenkt konsept, som serverer øl, vin og kaffe – og som attpåtil har klart å lage en burger som både henger sammen OG er god! Dressingen som fulgte med var så digg at jeg ville sleike den ut av glasset.

Sandwich. Foto.
For den litt mindre sultne: Sandwich med hummus og marinerte grønnsaker.

De øvrige valgmulighetene på menyen holder også god standard. Wraps og sandwich er gode kjøp for de litt mindre sultne, eller som bare trenger noe raskt i hånda.

Milkshake. Foto.
Ja! De har milkshake!

My milkshake brings all the vegans to the yard

Betjeningen på Funky Fresh Foods er hyggelige og vennlige, og de små logistikkproblemene de har hatt med serveringen ved et par anledninger regner jeg med går seg til når de blir varme i trøya. Starten er svært lovende, og jeg er stygt redd for at jeg kommer til å legge igjen veldig mye tid og penger her.

Jeg håper Funky Fresh Foods er begynnelsen på en ny trend, med en litt mer classy grønn bølge som appellerer til flere enn menigheten. Ved å fokusere på gode råvarer, rene smaker og en kul atmosfære, framfor å hamre inn budskapet om hvorfor man bør velge plantebasert mat, gjør de veganisme til noe – vel – funky. God musikk på høyttalerne har de også. Lenge leve Funky Fresh Foods!

Og nevnte jeg at de har milkshakes? Nydelige, kremete, mektige milkshakes i ulike smaker som vanilje, jordbær, sjokolade, mint og kaffe. Her kan jeg bare si en ting: Løp og kjøp milkshake!

 

Veganvennlighet: 10/10

Mat: 9/10

Service og atmosfære: 8/10

Pris: 8/10

Totalt: 9/10

*Anmeldelsen er basert på flere besøk

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

Én kommentar

  1. Burger

    Jeg blir dessverre ikke mett på burgeren til Funky Fresh Foods…
    Den er ikke så stor når du ser hvor mye mat man egentlig får på tallerkenen.
    Den er passe god, men dessverre ikke verdt nesten 200,- spenn(!!!) når man kjøper tilbehør ved siden av. Kudos for vegansk, men MER burger for penga, takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.