Martes veganguide til Oslo: Beach Club
Martes veganguide til Oslo: Beach Club

Martes veganguide til Oslo: Beach Club

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Burger på brygga

Da jeg var vegetarianer var et av mine favorittsteder på sommeren Beach Club på Aker Brygge. De var et av få spisesteder langs Oslos populære bryggekant som serverte noe vegetarisk – og det til en rimelig pris. Selve burgeren var helt ok, selv om den ofte ble fulgt av disclaimeren ”Ja, du den burgeren, den henger ikke helt sammen, altså”. Mitt svar var alltid: ”Det går fint”. Så til tross for burgerens mangler var det trist da den ble tatt av menyen. Siden ble jeg jo veganer.

I fjor begynte jeg imidlertid å tenke på denne burgeren igjen, og fant ut at jeg skulle gjøre et fremstøt mot den amerikanskinspirerte dineren. Kanskje kunne de vurdere å fikse en veganburger?

Burger med fries og soltørket tomatdressing. Foto.

Testpanelinvitasjon

Svaret var positivt, og etter litt purringer ble det plutselig fart på sakene på høsten! Jeg og noen gode vegankollegaer fikk en hyggelig invitasjon til å stille som testpanel for utviklingen av en vegansk burger. I to omganger dro vi dit for å prøvesmake og gi tilbakemeldinger, noe som resulterte i en saftig burger av gulrot, rødbeter og kikerter, med god konsistens og sprø stekeskorpe. Denne burgeren står nå på menyen, er kjempegod, og ikke minst: stor! Som tilbehør følger en dressing basert på soltørkede tomater, samt pommes frites og salat.

Fries til besvær

Etter at en oppmerksom kunde har spurt nærmere, viser det seg at pommes fritesen dessverre friteres sammen med kylling. Dette er noe mange veganere ønsker å unngå, selv om det ikke direkte påvirker etterspørselen etter animalske produkter. Beach Club har nå løst dette ved å gjøre kundene oppmerksomme på at pommes fritesen ikke er vegansk i menyen, og kundene som ønsker det kan få mer salat i stedet. Vi håper selvfølgelig Beach Club etter hvert finner en løsning for potettilbehør til de veganske kundene som ønsker det, siden burger og stekt potet passer sammen som hånd i skinnfri hanske.

Spør etter veganske alternativer

Beach Club er et kult sted, og spesielt trivelig i sommersesongen hvor man kan sitte ute på den store terrassen. Taale og kollegaene hans har vist stor vilje til å imøtekomme veganere, noe vi setter pris på. Historien viser også hvor viktig det er at vi tør å etterspørre veganske alternativer på de restaurantene vi er glade i, og ikke bare tar den eksisterende menyen for gitt.

Beach Club snakket også om å innføre et Meatless Monday-prosjekt med treretters veganmeny på mandager. Jeg har foreløpig ikke hørt noe mer om akkurat dette prosjektet.

Veganvennlighet: 6/10

Mat: 8/10

Service og atmosfære: 8/10

Pris: 7/10

Totalt: 7/10*

 

*Anmeldelsen er basert på flere besøk

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

4 kommentarer

 1. M

  Fin anmeldelse, og utrolig kult at du klarte å få Beach Club til å begynne med vegansk burger! Men noe i meg skurrer når jeg leser menyen deres: http://www.beachclub.no/filestore/Bilder/BCMENU2014.pdf
  Jeg klarer ikke å overse ordet «foie gras» i en av rettene («Burger Royale»), Hvorfor har du ikke nevnt i anmeldelsen at restauranten serverer foie gras? Jeg regner med at dette er relevant for flere enn meg selv, som helst ikke vil sette foten inn et sted hvor foie gras blir servert. På den ene siden vil jeg boikotte restauranter som serverer foie gras, og på den andre siden vil jeg støtte opp om steder som er positive til vegansk mat. Og at de i tillegg har vurdert å starte opp med meatless monday med treretters vegansk meny så er det jo så mye som gjør at jeg ønsker å støtte denne restauranten. Likevel syns jeg foie grasen trekker såpass ned at jeg er ikke så sikker på hva jeg mener egentlig. Andre som har synspunkter om dette? Har servering av et slikt omstridt produkt som foie gras noe å si for veganvennligheten?

 2. Marte Munkeli

  Hei, M. Det er et viktig spørsmål du stiller. I denne sammenhengen (restaurantanmeldelser) betegner fra min side «veganvennlighet» bare hvor enkelt det er å være veganer på et spisested. Et biffhus kan sånn sett få en god karakter på veganvennlighet, dersom det er tydelige veganske alternativer på menyen.

  Foie gras er selvfølgelig noe av det verste innenfor animalske produkter, men jeg tror at i denne sammenhengen er det viktigste å fokusere på det positive: at stadig flere restauranter ser verdien i å sette veganske alternativer på menyen. Så kan man heller jobbe for generell forbedring av de valgene spisestedene tar på andre fronter. Jeg har vært i kontakt med Beach Club angående foie gras, og anbefalt dem sterkt å ta det av menyen. Det har jeg foreløpig ikke nådd fram med. Jeg tror dessverre en «veganerboikott» av Beach Club fort kan ha effekten at det er veganburgeren som blir borte, og ikke foie gras.

  Send dem gjerne en e-post og si noe positivt om burgeren, men forklar på en saklig måte hvorfor de bør velge å ta foie gras av menyen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.