Martes veganguide til «Oslo»: Bare Grønt i Fredrikstad
Martes veganguide til «Oslo»: Bare Grønt i Fredrikstad

Martes veganguide til «Oslo»: Bare Grønt i Fredrikstad

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Bare Grønt. Foto.
Spesialbord for yogautøvere.

Frokoststopp på harrytur

I november dro jeg og følget mitt på dagstur til Gøteborg for å feire en spesiell anledning med kebabpizza på Kelly’s (smak den før du synes det er rart å kjøre 60 mil for å kjøpe pizza). På veien fant vi ut at vi måtte ha en rastestopp, og etter å ha rådført oss med kartet pekte Bare Grønt, en vegetarisk kafé i Fredrikstad, seg ut som det naturlige stoppestedet. Nå ligger Fredrikstad et godt stykke unna Oslo og er dermed egentlig utenfor veganguiden min, men det er tross alt ikke så mange vegetariske kaféer i Norge, så jeg velger å utvide guiden i dette tilfellet.

Klassisk vegetarkafé

Bare Grønt er på mange måter en klassisk vegetarkafé, med inspirasjon fra yoga og det fjerne østen i interiør og uttrykk. Kafeen er relativt ny, og det er lyst, hyggelig og rent. Selv om jeg virkelig kan spare meg for reggea på høyttaleranlegget, var det ikke for enerverende. De som ønsker å sitte ved vinduet må ta til takke med puter og lave bord, men det er også vanlige bord og stoler å sitte på inne i lokalet.

På menyen står varierte vegetarretter som thaisuppe med gresskar, kikertburger med gulrot- og kokossalat og linsegryte, samt et stort utvalg juice, shots, smoothies, te og kaffe. De har også raw kaker og granola. Noen av rettene inneholder meieriprodukter, men mye er vegansk.

Burgere. Foto.
Superdigge kikertburgere med kjempegod dressing og litt mye gulrot.
Linsegryte. Foto.
Kjedelig linsegryte. Men den var varm. Og det var mye av den.

Gå for burger!

Siden jeg var ganske frossen denne kalde novemberdagen og vi kom akkurat idet kaféen åpnet slik at varmen ikke var helt igang ennå, bestilte jeg en linsegryte med ingefær og rødbete av den hyggelige servitøren. Min bordkavaler gikk for kikertburgerne.

Den rause porsjonen med linsegryte var heldigvis varm, men ellers dessverre noe av det kjedeligste jeg har blitt servert. Man forventer kanskje ikke en eksplosjon av smak når man bestiller linsegryte, men dette var likevel triste saker. Kikertburgerne var imidlertid ordentlig gode, med en nydelig dressing til. Selv om de ble servert med en kanskje litt vel raus mengde revne gulrøtter, var dette absolutt en höjdare, og jeg stjal så mye jeg turte fra den andre tallerkenen. Nam!

Irriterende soyagebyr

Bare Grønt har rimelige priser og store porsjoner, så noen kake ble det ikke plass til. Jeg kjøpte med meg en kaffe mokka til å ha med videre på turen, og den var god. Det er likevel alltid skuffende når til og med vegetarkaféer tar ekstra betalt for soyamelk – når de istedet burde oppfordre til å velge dette alternativet.

Alt i alt var det imidlertid en trivelig opplevelse å besøke Bare Grønt, og jeg kommer gjerne tilbake skulle jeg befinne meg i traktene igjen.

 

Meny. Foto.
Variert meny på Bare Grønt.

 

Veganvennlighet: 8/10

Mat: 7/10 (fantastiske kikertburgere, trist linsegryte)

Service og atmosfære: 7/10

Pris: 8/10

Totalt: 7/10

*Anmeldelsen er basert på ett besøk

 

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.