Martes veganguide til Oslo: Aye Aye Club
Martes veganguide til Oslo: Aye Aye Club

Martes veganguide til Oslo: Aye Aye Club

Dette er en del av vår nye artikkelserie med anmeldelser av veganvennlige restauranter i Oslo! Restaurantene får poeng fra en skala fra 1-10 på kriteriene veganvennlighet, mat, service og atmosfære, pris og totalscore. På totalscore teller veganvennlighet og mat mest.

Av Marte Munkeli

Bakgården til Aye Aye Club. Foto.
Sommerpyntet bakgård på Aye Aye Club.

Ny vegansk burger i byen

Aye Aye Club i Storgata er en relativt nyåpnet restaurant i Oslo. Bak står blant annet Mona Sletengen Halvorsen og hennes Stunt Squad, som tidligere sto på kjøkkenet på Revolver. Etter å ha hørt mye om den sjørøverinspirerte restauranten med egen veganburger på menyen, var tiden kommet til å ta turen innom for å teste om burgeren deres holder mål. En ting er å sette en veganburger på menyen, en annen ting er å lage den smakfull og med god konsistens – og ikke minst kunne tilby godt tilbehør.

Flere valg for veganere

På menyen kan Aye Aye Club friste med hele tre valgmuligheter for veganere: Kikertburger med pommes bistro og tomate frito, gazpachosuppe eller sommersalat med frø, marinerte kikerter og soltørket tomat. Selv om salaten hørtes veldig fristende ut, var det burgeren jeg hadde kommet for å teste. Vi bestilte i baren, og sjekket ut selve lokalet. Restauranten inne er innbydende med koselige båser og lun stemning med dempet belysning. Veggene er kreativt dekorert med artige piratslagord og maritime betegnelser. Men med de få anledningene vi har til å sitte ute i Norge, valgte vi å slå oss ned på plattingen i bakgården som Aye Aye har å by på.

Burger på Aye Aye. Foto.
Grei nok burger, men ingenting å rope «Ahoy!» for.

Falafelburger uten tyggemotstand

Tilbake til burgeren. Den ble servert raskt og greit, og ser ut som en ganske vanlig restaurantburger. Den har en god størrelse, og serveres med en raus porsjon stekte poteter, noe jeg alltid setter stor pris på. Aye Aye Club har valgt å servere burgeren sin med foccacia istedet for hamburgerbrød, noe som både ser stilig ut og smaker godt, men som gjør prosjekt «spise burger med hendene» lite gjennomførbart – iallfall på en sivilisert måte. Uansett lider burgeren av det samme syndromet som de fleste veganburgere på restaurant gjør: Den henger bare såvidt sammen, og er i konsistens mest å sammenligne med stekt, grov hummus.

Smaken er svært lik falafel, på godt og vondt. Godt fordi falafel er godt, vondt fordi det går faktisk an å bli litt lei falafel etter noen år som veggis. Et lass stekte poteter og en allright ketchup kan ikke redde totalinntrykket av en uinspirert burger. Jeg mener at en god veganburger skal gi betydelig mer tyggemotstand enn brødet, men her er det motsatt. Brødet er imidlertid godt og luftig, og tomate fritoen (en slags hjemmelaget ketchup) som følger med gir god smak til både burger og poteter.

Gode priser og godt øl, men ingen dessert å få

Prisen på 147 kroner er det lite å si på. Jeg kommer nok ikke til å gå omveier for å spise burgeren på Aye Aye Club igjen, men jeg kommer gjerne tilbake for å teste salaten ved en senere anledning. Kjøkkenet har vist at de har interesse for vegansk mat, og jeg gir dem gjerne en ny sjanse – Men jeg håper de kanskje kan eksperimentere litt mer med burgeren sin. Aye Aye Club har også et greit utvalg i øl, for de som er interessert i slikt. Vegansk dessert er det imidlertid lite håp om – da kan du eventuelt gå videre til Kulturhuset på Youngstorget og spise kake der.

Veggmaleri på Aye Aye. Foto.
To err is human. To arr is pirate.

 

Veganvennlighet: 7/10

Mat: 5/10

Service og atmosfære: 7/10

Pris: 7/10

Totalt: 6/10

Marte Munkeli. Foto.

Litt om Marte Munkeli, artikkelforfatter og leder i  NVS:

Jeg har bodd i Oslo i ti år, og vært vegetarianer i alle disse årene. Siden jeg stadig har sklidd mer og mer over i veganernes rekker, og nå regner meg som en av dem, er det en ny utfordring å finne bra steder å spise. De fleste steder klarer jo å mekke en pizza eller omelett, men hvem klarer å lage mat helt uten bruk av animalske ingredienser – og uten omstendelige forklaringer i forkant?

Jeg liker å tenke på meg selv som en pionér som fryktløst og med hevet hode går restaurant-Oslo i møte og høyt og tydelig spør «…Unnskyld meg, men har dere noe vegansk?»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.