Kan man få laktoseintoleranse av å kutte ut kumelk?
Kan man få laktoseintoleranse av å kutte ut kumelk?

Kan man få laktoseintoleranse av å kutte ut kumelk?

Bilde: Ben Mills, Wikipedia

Spørsmål:

Jeg har fått høre at hvis man slutter å drikke melk vil man miste evnen til å bryte ned et enzym som finnes i melk, og at man kan utvikle melkeallergi. Stemmer dette? Jeg tviler på at jeg noen gang kommer til å drikke kumelk igjen, men er nysgjerrig på om man kan bli melke-intolerant av å gå en lengre periode uten å drikke melk.

Svar:

Laktoseintoleranse er egentlig helt naturlig. Normalt utvikler man laktoseintoleranse når man slutter med morsmelk, men i Norden har vi utviklet laktosetoleranse – en genetisk defekt – som medfører at enzymet laktase fortsetter å være aktivt i voksen alder. Laktoseintoleranse er altså ikke en allergi – man har bare mindre aktivt laktaseenzym som bryter ned melkesukker. I asiatiske land er nærmere 100 prosent av befolkningen laktoseintolerant, men i Norge gjelder dette 2-4 prosent. Det er ikke skadelig for tarmen å drikke/spise kumelk hvis man er intolerant, men man kan få magesmerter, gass og diaré når tarmbakteriene bryter ned laktose.

Det er ingenting som tyder på at man har høyere risiko for å utvikle laktoseintoleranse hvis man unngår kumelk i en lengre periode, og det er ikke mulig å forhindre laktoseintoleranse. Enkelte personer som begynner å drikke kumelk etter flere års opphold opplever en tilvenningsperiode med gass i mage-tarmkanalen, da tarmfloraen må omstille seg.

Kroppen er fenomenal til å tilpasse seg det vi spiser, selv om kosten ikke er optimal eller sunn. Det finnes mange typer vegetabilsk melk laget på havre, soya, ris, mandel og hamp. Det finnes egentlig ingen ulemper med å bruke alternativer til kumelk. De fleste vegetabilske drikker er beriket med kalsium og D-vitamin. Men man bør ha i bakhodet at enkelte drikker er søtet med sukker, og at det kan øke risikoen for karies. Av og til framheves vegetabilske, søtede melkealternativer som sukkerbomber som øker risikoen for overvekt. Men i praksis er dette uvesentlig, da vegetabilske drikker som regel inneholder veldig små mengder sukker (sukrose). Sukrose brytes ned til de enkle sukkerartene glukose og fruktose i tarmen og gir rask økning av blodsukkeret, men hvis mengden er lav gir det likevel ikke høyt blodsukker. Kumelk inneholder laktose som brytes ned til glukose og galaktose i tarmen, noe som også øker blodsukkeret – slik all mat gjør.

Oppsummering

Intoleranse mot kumelk er ingen allergi, men mangel på enzymet laktase. Laktoseintoleranse er helt normalt i voksen alder, og det er ikke mulig å forhindre laktoseintoleranse.

– Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og veganer

 

*Kostholdsrådene er for friske personer. Fortell alltid legen din om du bruker kosttilskudd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.