Jul med Thomas H. Olsen
Jul med Thomas H. Olsen

Jul med Thomas H. Olsen

Thomas H. Olsen er kanskje bedre kjent som Veganmannen, som også er navnet på bloggen hans. Han har dessuten vært med på Kakekrigen på FEM, bakt vegansk kake til deltakerne i studio under sjakk-VM, og var med i en av episodene av NRK-serien «Live redder verden. Litt.»  Han er også hjernen bak Vegansk julefestival, og har arrengert veganreiser til blant annet New York og Berlin.

Thomas H. Olsen. Foto: Orhan Kuresevic.
Foto: Orhan Kuresevic.

Hvor lenge har du vært veganer, og hva fikk deg til å bli det?

Jeg ble vegetarianer da jeg var 12 år. Jeg besøkte en gård med skolen og hadde gledet meg til å se dyr som koste seg ute og lekte på gresset, men dessverre var det synet som møtte meg noe helt annet. Dyrene sto inne i trange båser på betonggulv og med jerngitter rundt seg. Jeg synes det så forferdelig ut og bestemte meg der og da for at jeg skulle slutte å spise dyr for godt. Det tok en del år før jeg kuttet ut melk, egg, skinn og ull, men jeg tok valget da jeg jobbet som praktikant for PETA (People for the ethical treatment of animals) i Virginia, USA. Der lærte jeg enda mer om veganisme, og lærte masse om matlaging så det gjorde det mye enklere.

Hva er jul for deg?

Jul for meg er god mat, masse julepynt, tegnefilmer, tur ute i snø og kulde med varme klær, gode venner og familie.

Hva spiser du på julaften?

På julaften spiser jeg i tradisjonen tro nøttesteken som jeg har på bloggen min, brun saus, vegisterkaker, kokte poteter, surkål, soyaribbe fra min blogg, rosenkål med granateple og tyttebærsyltetøy. Masse tyttebærsyltetøy. Og ikke minst Veganmisjonens riskrem med jordbær. Den er helt himmelsk og jeg har fått mange venner og familie til å gå over til den til jul, så det er utrolig gøy! Takk Jane :)

Hva vil du si til en som skal feire sin første veganske jul?

Er du den eneste som skal spise vegansk, så snakk med de som skal lage mat der du skal feire og spør om de kan lage mest mulig av tilbehøret uten egg og melk. Spør om de kan bruke vegansk smør, melk, og så videre der det er mulig. Dette er enkle ingredienser å bruke og få tak i. Så er det fint å snakke med de du skal feire med om hvordan dere kan gjøre det enklest mulig når det gjelder forberedelser. Hva er det du må steke, hvor lenge og når bør det inn så det ikke kræsjer med det andre som skal lages. Det er jo ofte mye mat og kokkelering på julaften, og det kan fort bli litt kaos. Jeg anbefaler å lage mest mulig dagen før. Nøttesteken min kan lages og pakkes inn i folie og så stekes på selve dagen. Vegisterkaker kan man også fint lage farsen til dagen før og sette i kjøleskapet og så steke opp kjapt før middagen starter så de holder seg varme og crispy. Lag gjerne ekstra mat så de andre får smake, og kanskje de blir litt inspirert til å prøve noe vegansk selv i julen. Man kan til og med printe ut oppskrifter og gi bort om noen ønsker en vegansk julematdag selv hjemme. Det er jo gøy å teste noe nytt. Når det gjelder dessert så er det veldig enkelt å lage vegansk riskrem for eksempel, så om de du skal feire med er åpne for det så kan du bidra med oppskrift. Test gjerne også ut det du skal lage på forhånd, så det blir litt enklere på selve dagen. Hvis du feirer med noen som er kritiske til at du ikke spiser kjøtt, så bare nevn høflig om de kommenterer noe, at du gjerne kan snakke om veganisme med dem en annen dag men at dere kan prøve å feire jul uten å snakke om akkurat dette temaet. Og i alle fall ikke når man sitter ved middagen. Det bør de fleste respektere og forstå. Det kan fort bli betent og ukoselig og det vil man jo unngå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.