Jane H. Johansens jul
Jane H. Johansens jul

Jane H. Johansens jul

Jane H. JohansenJane H. Johansen er kanskje bedre kjent som Veganmisjonen, en av Norges største veganblogger. Hun har også gitt ut tre kokebøker, blant annet Kjøttfrie burgere, som kom ut i fjor. I tillegg har hun holdt flere veganske matlagingskurs, og jobber med den veganske versjonen av Adams matkasse.

Hvor lenge har du vært veganer, og hva fikk deg til å bli det?

Jeg er veganer på niende året, en naturlig videreføring etter å ha vært vegetarianer siden tenåra Jeg ble, og er fortsatt, veganer for framtida, fordi jeg mener det er i den retningen vi mennesker må bevege oss.

Argumentene for veganisme er mange. Å redusere kjøttinntaket er for eksempel den enkleste og mest effektive måten hver og en av oss kan bidra til et bedre klima. Kjøttproduksjon er et rent sløseri med ressurser og bidrar med store mengder utslipp. Plantebasert kost reduserer risikoen for en rekke sykdommer og er en god investering i egen helse. Jeg mener også at dyr fortjener å ha det godt. Nå i 2018 trenger vi ikke å drepe dyr for å bli mette og være sunne. Dessuten har plantebasert mat utrolig mye godt å by på!

Hva er jul for deg?

Jeg har egentlig et ambivalent forhold til jul. Jeg misliker elementene som handler om stressende kjøpefest, gavepress, krampaktig tradisjonsjag og ikke minst det store kjøttfokuset. Samtidig liker jeg mørketida, og stemningen når julaften er unnagjort og julefreden endelig senker seg nydelig.

Jula blir såklart hva man gjør det til selv, men forventningene ligger jo der. I år feirer jeg for første gang helvegansk jul og gleder meg faktisk til julaften, det er det mange år siden jeg har gjort.

Hva spiser du på julaften?

Det blir selvfølgelig vegisterkaker, min veganske versjon av medisterkaker. Jeg delte denne oppskriften for første gang på bloggen min i 2011 og det er kjempegøy å se at den har blitt så populær! Soyaribbe, peppersaus med fløte, rosenkål, karamellisert rødløk og hasselbackpoteter med kanel hører også til. Til dessert blir det riskrem med jordbærsaus.

Ellers jobber jeg for tiden med nye juleoppskrifter som kommer på bloggen i løpet av desember og har veldig troen på noen helt nye nøttestekboller. Nøttestek i bolleform altså!

Hva vil du si til en som skal feire sin første veganske jul?

Mine beste tips når det gjelder julemiddagen:
Tips 1: Ikke tenk at du trenger å lage så himla mange retter for at julemiddagen skal bli bra.
Tips 2: Velg deg ut èn hovedrett, for eksempel vegisterkaker eller linsestek, og øv deg på å lage den i forkant.
Tips 3: Om du feirer hos andre, hør med vertskapet på forhånd hva de serverer som er vegansk. Ofte kan du spise det vanlige tilbehøret som grønnsaker, surkål osv. Saus derimot er ofte uvegansk, så her er det kjekt å lage egen.
Tips 4: Lag gjerne dobbelt porsjon, så de andre i selskapet også får smake din deilige veganske julemat.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.