Norsk vegansamfunn med innspill til helseministeren
Norsk vegansamfunn med innspill til helseministeren

Norsk vegansamfunn med innspill til helseministeren

Denne uken har vi levert vårt innspill til regjeringens nye handlingsplan for et sunt og variert kosthold i befolkningen. Norsk vegansamfunn og Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) mener at det er flere gode grunner til å tilrettelegge bedre for et plantebasert kosthold.

Tiltak for å gjøre det enklere å velge plantebasert mat er nødvendig for å ivareta den økende andelen veganere og vegetarianere i Norge, sier Kristine Flunes, leder i Norsk vegansamfunn.

12782251_10153352962196016_616793475_n
Kristine Flunes, leder i Norsk vegansamfunn.

Derfor har vi bidratt med innspill i høringsrunden, hvor vi anbefaler en større satsing på plantebasert mat.

Invitert til høring

Tidligere i år ble Norsk vegansamfunn invitert til å komme med innspill til regjeringens nye handlingsplan for bedre kosthold (2017–2021). Handlingsplanen skal bygge på Helsedirektoratets kostråd, og inneholde konkrete forslag for å fremme et sunt og variert kosthold, særlig overfor barn, unge og eldre. Denne uken ble innspillet oversendt helseminister Bent Høie og Helse- og omsorgsdepartementet.

 Mer oppmerksomhet rundt plantebasert mat vil også være positivt for befolkningen i sin helhet, sier Flunes.

– Et høyere inntak av plantebasert mat er i full overensstemmelse med Helsedirektoratets generelle anbefalinger. Plantebasert mat er dessuten mat som alle kan spise, uavhengig av etisk og religiøst ståsted. Med andre ord er det et inkluderende alternativ også, og det mener vi er et viktig poeng.

Helsepersonell etterlyser mer plantekost

Også Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) mener at et større fokus på plantekost kan komme både veganere, vegetarianere og befolkningen for øvrig til gode. Lege og leder i HePla, Tanja Kalchenko, ønsker en økt satsing på bruk av belgvekster og andre næringsrike matvarer fra planteriket. Hun etterlyser også bedre tilrettelegging for et mer plantebasert kosthold generelt.

– Stadig flere nordmenn velger et plantebasert kosthold. Mange ønsker også å redusere bruken av animalske produkter, enten det er av hensyn til dyr, miljø eller egen helse. Da er det viktig at myndighetene følger opp med oppdatert og god informasjon. Et plantebasert kosthold passer i alle livets faser, og er forbundet med lavere forekomst av flere livsstilssykdommer. Mer fokus på plantekost vil derfor være positivt i et samfunnshelseperspektiv, fastslår Kalchenko.

Melkeglass
Beriket soyamelk er et godt alternativ til kumelk!

Mer plantebasert mat og drikke!

Norsk vegansamfunn mener at det offentlige må legge bedre til rette for et plantebasert kosthold, og etterlyser overordnede retningslinjer for å sikre en bedre balanse mellom animalske og vegetabilske kosttilbud. I praksis betyr det at skoler, barnehager og offentlige institusjoner må ha større fokus på inkluderende måltidsordninger, der plantebaserte alternativer har en naturlig plass.

I dag legger de fleste norske skoler til rette for at barn i 1. til 10. klasse kan få levert meieriprodukter på skolen. Norsk vegansamfunn mener at det er på tide å justere denne ordningen. I innspillet foreslår vi derfor at plantemelk gjøres tilgjengelig på lik linje med kumelk. Beriket soyamelk har et høyt innhold av kalsium, vitaminer og proteiner, og er et godt alternativ til de som av ulike grunner ikke kan eller vil drikke vanlig melk.

Variert og grønn matglede

En annen viktig arena for kunnskap og matglede er matlagingstimene i skolen. Her mener vi at variert og balansert plantekost bør ha en mer sentral plass enn i dag. Vi foreslår derfor at elevene får lage flere retter fra planteriket, og at de får lære mer inngående om vegetabilske næringskilder, sier Flunes.

Norsk vegansamfunn mener det er viktig at tilretteleggingen også omfatter helsemyndighetenes informasjonsmateriale, slik som nettsider, brosjyrer, kokebøker og veiledere. Her kan vegetabilske næringskilder med fordel inkluderes i større grad, også i materiale som ikke spesifikt retter seg mot veganere og vegetarianere.

Lese mer? Her finner du innspillet vårt i sin helhet (PDF). HePlas innspill kan du lese på nettsidene deres.

På Helsedirektoratets nettsider ligger samtlige innspill til handlingsplanen (PDF).

Én kommentar

  1. Pingback: Ku som rømte fra slakteri kalt «helt gal» og «folkevond»: – Kyr vil også leve | Norsk vegansamfunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.