Hvordan spise vegansk når jeg har flere allergier?
Hvordan spise vegansk når jeg har flere allergier?

Hvordan spise vegansk når jeg har flere allergier?

Spørsmål til ernæringsfysiologen

Jeg tåler ikke frukt, erter, egg og nøtter. Hvordan kan jeg få et godt vegansk kosthold?

Svar fra ernæringsfysiologen

Frukt og nøtter. Foto.
Foto: Pixabay

Du kan få et fullverdig vegansk kosthold selv om du utelater frukt, erter og nøtter fra kosten. Egg er ikke vegansk, og inngår derfor ikke i et vegansk kosthold, uansett om man er allergisk eller ikke.

Ettersom et kosthold uten frukt, erter og nøtter blir mer begrenset enn et vanlig vegansk kosthold, blir det viktigere å være bevisst på hva man spiser. Jeg vil anbefale deg å legge inn det du spiser i løpet av tre-fire dager i kostberegningsprogrammet Kostholdsplanleggeren, for å se om du dekker behovet for ulike næringsstoffer.

Her er noen tips knyttet til de matvarene du er allergisk mot:

Frukt: Det er anbefalt å spise fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. Halvparten av dette bør være frukt og bær, og den andre halvparten bør være grønnsaker. Hvis du tåler bær bedre enn frukt, kan du gjerne bruke mer av det istedet for frukt. Personer som har kryssallergi mot frukt, pleier å tolerere hermetisk frukt bedre.

Erter: Hvis du tåler andre belgfrukter, for eksempel linser, bønner og kikerter, kan du spise det i stedet for erter. Her kan du lese et svar som Pernilla Berg tidligere har gitt til en som er allergisk mot alle slags belgfrukter.

Egg: Dette er som nevnt ikke en vegansk matvare, men ernæringsmessig er egg rikt på protein. Protein kan du fint få gjennom belgfrukter (linser, bønner, kikerter) og soyaprodukter (tofu, soyachunks o.l.). Du kan lese mer om proteiner i vegansk kost i et svar som Pernilla Berg tidligere har gitt her.

Nøtter: Nøtter er ikke en livsviktig matvare. Du kan lese mer om allergi mot nøtter på Astma- og allergiforbundets nettsider her.

Et nyttig hjelpemiddel for de med allergier, er appen CheckContent. Ved å ha den installert på smarttelefonen kan den gjøre det lettere å handle matvarer uten allergener.

– Baljit Kaur, klinisk ernæringsfysiolog, M.Sc.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.