Hvordan kan jeg dekke uvanlig stort jernbehov?
Hvordan kan jeg dekke uvanlig stort jernbehov?

Hvordan kan jeg dekke uvanlig stort jernbehov?

Bilde av magnet

Spørsmål:

Jeg er vektoperert, og har fått fjernet 2,6 meter av tynntarmen og 95 prosent av magesekken. Jeg har opplevd få problemer etter operasjonen, bortsett fra at jeg raskt får mangel på næringsstoffer hvis jeg slurver med å ta tilskudd. Jeg har opplevd å få alvorlig jernmangel, og ble da satt på jernsprøyte to ganger i uken. Ifølge legen må jeg ta 400 mg jern per dag minst noen år framover, muligens resten av livet. Jeg bruker Duroferon, som jeg har forstått ikke er vegansk. Men jeg har ingen alternativer – for å få i meg nok jern gjennom de sterkeste organiske jerntilskuddene måtte jeg ha tatt 16 doser daglig.

Har du noe råd om hvordan jeg kan få i meg nok jern?

Svar:

*Dette svaret er redigert 2.mars 2016, på grunn av endringer av innholdet i Duroferon.*

Duroferontabletter har høy konsentrasjon av jern som frigjøres langsomt i tarmen, noe som gir godt opptak. De inneholder jern i form av jernsulfat, som er vegetabilsk. Tablettene inneholder altså ikke hemjern (blodjern). Duroferon inneholdt før magnesiumsterat fra animalsk fett, men det er endret, og produsenten garanterer nå at ingen av ingrediensene er av animalsk opprinnelse.

Et alternativ til Duroferon er Nefirex i flytende form, som heller ikke inneholder ingredienser av animalsk opprinnelse. Det finnes også Niferex i kapselform, men kapselen er laget av gelatin.

Jernsaft er et vegetabilsk tilskudd i flytende form. Den tas opp effektivt i kroppen, og gir ikke bivirkninger som forstoppelse. Som oftest trenger man en lavere dose sammenliknet med Duroferon og liknende legemidler. Enkelte pasienter med jernmangel klarer seg på 40-80 mg (to til fire dagsdoser) jern per dag når de bruker flytende jerntilskudd. Gravide, som vanligvis anbefales å ta Duoferon med 100 mg jern per dag, greier seg vanligvis med 20-40 mg flytende jerntilskudd. Det finnes også såkalt aminosyrekelatert jern, for eksempel Aminojern. Jernet i disse tablettene tas opp som aminosyrer, og opptaket blir derfor mer effektivt samtidig som man unngår forstoppelse.

Anbefaling:

Du bør diskutere dette med legen din, siden det er viktig at jernverdiene dine ikke faller drastisk. Et alternativ kan muligens være at du i samråd med legen prøver å kombinere Duroferon eller Niferex med flytende jerntilskudd, for eksempel jernsaft eller Blutsaft, eller aminosyrekelatert jern, for å se om jernnivået holder seg stabilt.

– Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og veganer

 

*Kostholdsrådene er for friske personer. Fortell alltid legen din om du bruker kosttilskudd.