Hva slags vitamintilskudd bør jeg gi til småbarn?
Hva slags vitamintilskudd bør jeg gi til småbarn?

Hva slags vitamintilskudd bør jeg gi til småbarn?

Foto: Suzanne Shahar/hugabub.com. Lisens: CC BY-ND 2.0.

Spørsmål til ernæringsfysiologen

Jeg har tenkt å gi datteren min multivitaminer når jeg slutter å amme henne, ca. ved ett års alder. Hva slags multivitamin bør jeg gi henne og hvor stor dose?

Vi har et vegansk kosthold, og vi bruker soyamelk beriket med vitamin B12 i matlagning og som drikke. Får hun da i seg nok vitamin B12 når jeg ammer henne to ganger per dag? Hun har ellers god apetitt og spiser det meste vi spiser.

Svar

Det er ikke nødvendig å gi multivitaminer til små barn, men som veganer må man ha en pålitelig B12-kilde. Små barn trenger også ekstra D-vitamin fram til de er minst to år gamle. Animal Parade er et godt multivitaminskudd med både B12 og D-vitamin, men det inneholder ikke mineralet selen som vi ofte får for lite av i Norden.

Anbefalt dose av Animal Parade er to tabletter per dag. Det gir seks mikrogram vitamin B12, som er tre ganger mer enn det anbefalte inntaket for voksne. Det anbefalte inntaket for barn mellom 0-6 måneder er på 0,4 mikrogram vitamin B12 per dag, og for barn mellom 6-12 måneder på 0,5 mikrogram vitamin B12 per dag. Faktoren 0,05 mikrogram per kg kroppsvekt anvendes også iblant. Barn under tre år kan ta én tablett per dag. Til små barn som ennå ikke kan tygge ordentlig kan man knuse tablettene i en morter og strø over maten.

Et annet alternativ er Dunderpulver fra Helhetshälsa, som inneholder alle de viktigste næringsstoffene. Fordelen med Dunderpulver er at det inneholder selen – ulempen er at innholdet av vitamin B12 er veldig lavt (0,3 mikrogram). Hvis man bruker Dunderpulver, bør man supplere med et eget tilskudd av vitamin B12 eller anvende vitamin B12-berikede matvarer for å komme opp i det anbefalte inntaket. Hvor stor dose vitamin B12 som behøves er avhengig av hvor gammelt barnet er.

Så lenge du ammer får barnet litt B12 gjennom morsmelken (under forutsetning av at du selv har ett adekvat vitamin B12-inntak), og da er det ikke like kritisk å gi tilskudd. Men så snart du trapper ned ammingen og går over til å gi fast føde, er det viktig å ha en pålitelig B12-kilde. Det er bra å bruke vegetabilsk melk beriket med vitamin B12, men det kan være vanskelig å komme opp i det anbefalte inntaket hvis dette er den eneste B12-kilden. Det er bedre å gi litt for mye vitamin B12, siden konsekvensene av mangel er alvorlige.

– Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og veganer

*Kostholdsrådene er for friske personer. Fortell alltid legen din om du bruker kosttilskudd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.