Hva kan jeg gi barnet i tillegg til morsmelk?
Hva kan jeg gi barnet i tillegg til morsmelk?

Hva kan jeg gi barnet i tillegg til morsmelk?

Spørsmål til ernæringsfysiologen

Har dere noen råd om tillegg til morsmelk for spedbarn i alderen tre til fem måneder? Det vil kun dreie seg om et og annet nattmåltid.

Svar fra ernæringsfysiologen

Baby. Foto.
Foto: Pixabay

Spedbarn i alderen tre til fem måneder trenger ikke mat i tillegg til morsmelk. Hvis ammingen fungerer godt, er det ingen grunn til å bekymre seg. Det er heller ikke nødvendig å amme eller gi mat i løpet av natten. Man kan gjøre det hvis barnet våkner og er sulten, men hvis barnet sover godt og vokser som det skal, er det ingen grunn til å gi ekstra mat om natten.

Fra fire til seks måneders alder kan man begynne å introdusere små smaksprøver av mat. Dette er mer en smakstilvenning enn et kaloritilskudd. Noen barn er nysgjerrige på mat tidlig, mens andre bare vil ha morsmelk eller morsmelkserstatning til de er åtte-ni måneder gamle. Alle barn er ulike når det gjelder mat, og det er ingen grunn til panikk selv om barnet ikke er interessert i vanlig mat i begynnelsen.

Rundt seks måneders alder trenger de fleste barn litt mer kalorier enn bare morsmelk kan gi, og man kan da forsøke å gi litt større smaksprøver. De fleste begynner med grøt eller velling, og fortsetter med gradvis å erstatte morsmelk med vanlig mat. Det finnes egentlig ingen regler for hvilken rekkefølge man bør introdusere ulike matvarer. Ferdiggrøt og -velling er som oftest beriket med jern. Små barn har ganske stort jernbehov, og når man trapper ned ammingen kan det være vanskelig å dekke jernbehovet gjennom vanlig mat. Barnet gjør seg lettere nytte av jern i morsmelk enn jern fra kosten. Å amme barnet lenge er derfor en enkel måte å forbedre jerninntaket. Husk også at alle barn bør få tilskudd av D-vitamin til de er minst to år gamle.

Hvis ammingen ikke fungerer eller morsmelken ikke strekker til, er det viktig å bruke morsmelkserstatning. Det finnes ingen morsmelkserstatning som er 100 prosent vegansk, siden alle inneholder vitamin D3 fra lanolin, som utvinnes av saueull. Tidligere fantes Heinz Nuture Soya som var vegansk, men den produseres ikke lenger. The Vegan Society anbefaler de soyabaserte erstatningene SMA Wysoy og Cow & Gate Infasoy, selv om de inneholder animalsk D-vitamin. Enfamil ProSobee soy infant formula og Babys Only soy iron fortified formula er to andre soyabaserte erstatninger. Enfamil og SMA Wysoy inneholder omega-3-fettsyrer fra mikroalger (DHA). Næringsinnholdet i disse erstatningene er likeverdig med andre morsmelkserstatninger som finnes på det norske markedet, bortsett fra at enkelte av dem ikke inneholder DHA. Hvis man gir morsmelkserstatning uten DHA, er det lurt å gi tilskudd av dette. Soyabaserte erstatninger er ikke vanlig i Norge eller Sverige, men kan importeres fra Storbritannia eller USA.

Det finnes også morsmelkserstatning basert på frie aminosyrer, som er utviklet for barn med spesielle ernæringsbehov og alvorlig kumelksallergi. De vanligste typene er Neocate og Nutramigen AA. Begge inneholder D-vitamin fra saueull, og enkelte av aminosyrene er produsert av fuglefjær. Nutramigen AA inneholder DHA fra mikroalger, noe som er en fordel.

Bruk alltid morsmelkserstatning til små barn som ikke ammes. Plantemelk eller andre drikker må aldri brukes i stedet for morsmelk, siden næringsinnholdet ikke er likeverdig.

– Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og veganer

 

*Kostholdsrådene er for friske personer. Fortell alltid legen din om du bruker kosttilskudd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.