Har du fått med deg alle disse veganske nyhetene?

Det blir stadig enklere å leve dyrevennlig i Norge. Foto: Pixabay

Stadig flere får øynene opp for en vegansk levemåte, og mye har skjedd på veganfronten i Norge bare det siste året. Vi har samlet noen av høydepunktene.

Tekst: Trine Strømme og Andrea Bruer

Norsk vegansamfunn har fått gjort mye det siste året: Vi har blant annet arrangert Vegansk vår 2016 (bli gjerne med på Vegansk vår 2017!), hatt månedlige vegantreff rundt om i landet, vært med på festivaler, arrangert sprett-opp-kafé, deltatt i Holmenkollstafetten sammen med Vegan Runners – og kommet på tredjeplass i vår klasse! – levert høringsinnspill til helseministeren og Mattilsynet, publisert en rekke artikler og hatt møter med flere aktører i norsk næringsliv om satsing på veganske produkter.

Men det er altså ikke bare vi i NVS som har jobbet med veganrelaterte saker og ting i det siste!

Utallige nye veganske produkter

2016, FNs internasjonale belgfruktår, ble året da du endelig kunne kjøpe veganpølser på Narvesen (og det var det mange som gjorde) og veganburgere hos hamburgerkjeden Max.

Styret i Norsk vegansamfunn har hatt møter med flere norske næringslivsaktører det siste året. Her fra et møte med Orkla Norge, hvor vi snakket om veganmerking.

Og burger kan du nå få enten du ferdes på byen eller langs veien. Deli de Luca lanserte nylig vegansk seitan-burger i alle sine butikker, både i de vanlige kioskene og på på Esso-stasjonene. Og visste du at det nå finnes over 500(!) veganvennlige butikker og serveringssteder i Vegan Norway-appen?

Også dagligvarekjedene har oppdaget at det lønner seg å satse på vegansk. I høst lanserte Coop tre nye veganprodukter, Oumph! gjorde sitt inntog i norske matbutikker og danket ut Grandiosa, og Meny åpnet landets første vegetariske ferskvaredisk med et stort flertall av veganske retter.

Selv Nortura har nå kastet seg på veganbølgen. I samarbeid med Rema 1000 lanserte de nylig Meatish, en ny produktserie med kjøttalternativer, der én av variantene faktisk er helt vegansk! (De øvrige er – inntil videre! – i stor grad basert på egg.) Denne varianten blir snart å finne i utvalgte Rema 1000-butikker.

Puh! Nå kan det vel ikke være flere gode vegan-nyheter igjen, tenker du kanskje? Vel, spenn deg fast:

Veganmerking i norske butikker

Synes du det kan være vanskelig å vite hvilke produkter du bør kjøpe i butikken? Rema 1000 har flere vegankort i ermet. Som vi i Norsk vegansamfunn nylig kunne melde, har kjeden som den første i Norge begynt arbeidet med å veganmerke emballasjen på veganvennlige produkter.

Produktene blir sertifisert av The Vegan Society, og allerede nå finner du Vegan Trademark-solsikken på flere husholdningsprodukter.

Orkla satser også på veganere: I høst startet de arbeidet med en nettbasert merkeordning for veganske produkter. Vi venter spent på å se resultatene!

En rekke husholdningsprodukter fra Rema 1000 er nå sertifisert av The Vegan Society, og kjeden lover at flere er på vei. Foto: Rema 1000. Montasje: Andrea Bruer

Veganske festivaler, vegetardisk og veganreiser

Interessen for veganisme er tydelig mange steder. På Bergen offentlige bibliotek var en temakveld om veganisme blant de best besøkte arrangementene i 2016, og de veganske festivalene Oslo Vegetarfestival og Vegansk Julefestival opplevde besøksrekord.

Det siste året har også bydd på flere festivalnykommere. I høst så festivalen Vegan Weekend dagens lys i Sandnes, og i mai arrangeres Green Food Fest for første gang.

Noen få måneder inn i det nye året har vi også rukket å høre at Meny ruller ut veganvennlig vegetardisk til 30 nye butikker, Hurtigruten har lansert veganmeny med ny 3-retters hver dag hele veien fra Bergen til Kirkenes, Veganmannen har startet et eget vegansk reisebyrå og Vegan Travel inviterer til vegansk cruise langs norskekysten.

Det er liten tvil om at veganisme fortsetter å seile i medvind. Ikke rart at forskere tar til orde for å dyrke mye mer proteinrik menneskemat i Norge!

Norsk vegansamfunn jobber kontinuerlig for å gjøre det enklere å velge vegansk i Norge. Vil du støtte det frivillige arbeidet vårt? Meld deg inn i Norsk vegansamfunn her. Du kan også velge å donere et valgfritt beløp til oss.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.