Guide til et vellykket vegansk julebord!
Guide til et vellykket vegansk julebord!

Guide til et vellykket vegansk julebord!

Foto: Tine Katrine Rønningen.
Foto: Tine Katrine Rønningsen.

Julebord uten svor

Frivillig skribent Marte Munkeli arrangerte i desember et vegansk julebord. Les hvordan det gikk, og se video fra julebordet nederst på siden etter artikkelen! Kanskje blir du inspirert til å ordne et julebord selv før januar er omme?

Tekst: Marte Munkeli.

Julebord? Vi? Hvor? Hvem? Hvorfor?

bilde av tallerken
Foto: Tine Katrine Rønningsen.

Veganere er glad i dyr, men ikke på tallerkenen. Julebordsesongen kan derfor være en litt nøff.. unnskyld, tøff tid for oss. Med noen få hederlige unntak blir veganere relativt stemoderlig behandlet på julebord, og vi risikerer å bli avspist med grønnsaker med (eller uten) saus, poteter og brød eller kanskje bare den evinnelige salaten. Derfor loddet jeg stemningen for å arrangere et vegansk julebord i tradisjonell stil – bare uten animalske produkter. Stemningen var absolutt til stede, men vi var sent ute, så hvor skulle vi ha det? For å gjøre det enkelt og fleksibelt, tok vi det hjemme hos meg, hvor vi etter litt kjapp beregning fant ut at vi hadde plass til drøyt 20 hoder. For å spare oss for jobb og logistikk, outsourcet vi matlaginga til fantastiske Henriette og Gå Vegan.

 

Kalde klemmer, fulle mager og varme hjerter

katt strekker hals etter maten.jpg
Maten var på alle måter dyrevennlig. Foto: Mariann Tvedt Eråk.

Julebordet ble holdt en iskald lørdagskveld i desember, og vertskapet mottok den ene kalde klemmen etter den andre ettersom folk fant sin vei til Munkelia. Gjestene ble raskt installert med varm gløgg og julemusikk i stua. Gå Vegan var snart på døra med mat, og huset ble fult av herlige julelukter. Vertskapet hadde vært litt bekymret for at det skulle bli litt lite mat, og ba om måteholdenhet ved første runde. Bekymringene viste seg å være grunnløse. Det var nok mat til at alle kunne forsyne seg både to og tre ganger! For en luksus. Vi kunne meske oss i fantastisk nøttesteik, seitanpølser, poteter, rødkål og kålrotstappe (som var så god at det går gjetord om den enda), alt toppet med en helt nydelig saus.

Til tross for at vi var stappmette, måtte vi tradisjonen tro – julebord er tross alt julebord – trykke nedpå en porsjon riskrem. Denne var laget av grøt kokt på kokosmelk, blandet med vaniljeis. Den rød sausen var egenhendig og uten skam kjøpt på nærbutikken. I riskremen var det som seg hør og bør gjemt en mandel. (Artikkelen fortsetter etter bildet.)

riskrem.jpg
Foto: Tine Katrine Rønningsen.

Veganjulebordquizbonanaza

tre vegandamer løser quiz.jpg
Foto: Mariann Tvedt Eråk.

Den heldige vinneren fikk med seg ett poeng for laget sitt videre med til neste post på programmet: Den årlige, tradisjonsrike julebordsquizzen!

Lagene ble delt inn etter gymtimeprinsippet, og fikk 20 minutter til å løse noen vriene oppgaver relatert til veganisme. Det ble til slutt en knepen seier til Quizzlybears 2 (av fem lag klarte to å kalle seg det samme…), som vant gratis inngang på Vegetarfestivalen den påfølgende dagen, sponset av Veganmannen og hans crew.

Kaker og pinata. Aaaarriba!

Så var det fram med kaffe og kaker, som gjestene hadde tatt med seg. Vi fikk smake nydelig krydderkake, herlig og rå Sarah Bernard, en kremete og smooth sjokoladekake med kokosstrø og en seig og saftig brownie. Man kan si mye om veganere, men bakeskills, det har dem.

kaketallerken.jpg
Foto: Tine Katrine Rønningsen.

Etter kakene var det tid for den siste delen av det uoffisielle julebordprogrammet, nemlig den tradisjonsrike jordbærpinataen! Her hadde organisasjonskomiteen hatt den lysende ideen om å fylle pinataen med smågodt i små poser med gulrotdesign (vegan – gulrot – skjønner?), men idet julebordsdeltakerne dengte løs ble det åpenbart at tynne plastposer fylt med sukkertøy ikke er spesielt godt egnet for juling. Tydeligvis hadde alle gjestene tatt B12-tilskuddene sine, for godteriet spratt veggimellom. Men god stemning ble det!

Alle gode ting må ha en ende. Sakte men sikkert tok gjestene på seg Hoodlambjakker og Vegetarian Shoes-boots og vandret ut i kulda for å rekke miljøvennlig kollektivtrafikk hjem. Jeg synes det var en fantastisk kveld med god mat og god stemning – uten at noen dyr måtte lide for det.


Denne artikkelen er en del av en serie om veganiserte tradisjoner. Les gjerne Martes rapport fra Vegikål-laget hun arrangerte i fjor høst!

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.