Gledelige resultater fra Vegansk vår!
Gledelige resultater fra Vegansk vår!

Gledelige resultater fra Vegansk vår!

Nærbilde av en eng av hvitveiser i forgrunnen, og mer englandskap i bakgrunnen, med en trestamme såvidt synlig til høyre i bildet. En hvit, gjennomsiktig firkant dekker midten av bildet. På den står først "Vegansk vår" øverst i store, grønne bokstaver. I midten av firkanten står det "Spis vegansk i mars!". Nederst er logoen til norsk vegansamfunn: En V som ligner to spirende blader. Til høyre for bladene står først "norsk" og på neste linje "vegansamfunn". Logoen er i en mellomblå farge.
Vi er fornøyde med resultatene fra Vegansk vår 2016! Grafikkdesign: Andrea Bruer.

I mars i år arrangerte vi Vegansk vår, hvor vi oppfordret folk til å spise vegansk en hel måned. Over 900 stykker deltok, og vi vil gjerne dele de gode resultatene med dere!

Tekst: Andrea Bruer, nettredaktør og frivillig informasjonsarbeider for Norsk vegansamfunn (og hovedansvarlig for Vegansk vår 2016).

Vegansk vår varte i år fra 29. februar til 31. mars. I denne perioden la vi ut skreddersydde ukemenyer med håndplukkede oppskrifter som skulle være så enkle å tilberede som mulig — med Norsk vegansamfunns spesialtips. Vi fikk gode tilbakemeldinger på ukemenyene.

Vi visste at mange kanskje ville ha en liten utfordring med å unngå egg i påsken, og derfor skrev vi også en egen påskespesial og en artikkel om hvorfor veganere ikke spiser egg — i tillegg til å holde en påskekonkurranse!

Til sammen spiste deltakerne hele  87 552 veganske måltider i mars! Den siste dagen av Vegansk vår la vi ut en spørreundersøkelse på FB-siden vår, og responsen lot ikke vente på seg.

Én veganer per dag i mars! 

På kort tid rant det inn med svar om at hele 28 stykker hadde blitt veganere! Vi sendte i tillegg ut en spørreundersøkelse på e-post, slik at de som ikke ønsket/kunne svare på FB også kunne gi sin tilbakemelding. Her oppga ytterligere 3 stykker at de på grunn av Vegansk vår nå skulle bli veganere. Man kan altså si at dette ble én veganer per dag i mars: 31 stykker!

Skjermdump av spørreundersøkelsen på Vegans vår.
Mye positiv respons på spørreundersøkelsen vår.

Enda flere fortalte oss at de skal redusere bruken av dyreprodukter på grunn av at de deltok i Vegansk vår: Hele 7o stykker (hvorav 3 nå var blitt vegetarianere)!

Hvert eneste veganske valg teller

I tillegg til dette deltok altså hele 900 stykker i Vegansk vår, og valgte vegansk hver eneste dag i mars. Vi er utrolig glade for at de 91 av de 95 som ikke allerede var veganere da de ble med, og som svarte på/så spørreundersøkselsen på Facebook, og 12 av 12 av de som svarte på undersøkelsen per e-post, nå har valgt å enten bli veganere eller redusere forbruket av dyreprodukter.

At totalt 31 stykker har valgt å bli veganere, og 70 stykker å redusere forbruket, kan ha overraskende mye å si for dyra. Ikke bare tar de som ble veganere et tydelig standpunkt på vegne av dyra: Både de nye veganerne og de som skal redusere forbruket av dyreprodukter, er nå med på å påvirke både, venner og bekjente og ikke minst markedet og samfunnet i en mer vegansk retning! Og dét er veldig godt nytt for dyra. (Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Tegning av en person som sier ""I feel like this one meal won't make a difference to stopping animal suffering, but I guess I will try it...". Over er det en flowchart som illustrerer at alle valg man tar når man velger vegansk, har positive ringvirkninger. Eksempelvis blir folk klar over at veganisme finnes, og man øker etterspørselen etter vegansk mat, vegansk mat blir billigere og dyr slipper å bli avlet frem for å møte etterspørselen.
Alle valg du tar, har betydning! Illustrasjon: Vegan Norway

Som Vegan Norway har illustrert så fint, teller nemlig hvert eneste individ sitt veganske valg: Hver eneste forespørsel om vegansk mat på restaurant og kafé, hver eneste veganske matrett du byr på, tar med, lager sammen eller tipser venner og familie om, og hver eneste veganske matrett du spiser i lunsjpausen på jobb og studier.

Ikke bare tar du både økonomisk og prinsipiell avstand fra utnyttelse av dyr: Alt dette bidrar også til direkte til å vise andre at det er enkelt, smakfullt og praktisk gjennomførbart å leve vegansk. Og når etterspørselen øker, øker også produksjonen. Jo flere som kjøper veganske produkter, jo mer presses prisene ned, og jo mer tilgjengelig blir vegansk mat for enda flere. Og nettopp derfor arrangerte vi Vegansk vår 2016: For å inspirere flere til å velge vegansk. Tenk at å spise kjempegod mat kan komme både dyra og planeten så mye til gode!

 

Norsk vegansamfunn jobber for at alle dyr skal slippe å bli avlet frem for utnyttelse og mat. Er for eksempel griser mat, eller lever de for sin egen del? Foto: http://farm3.staticflickr.com/2619/4035148780_278301c1d1.jpg
Norsk vegansamfunn jobber for at alle dyr skal slippe å bli avlet frem for utnyttelse og mat. Bør vi anse for eksempel grisene Susie og Chester som kun mat, eller lever de for sin egen del?
Foto: Animal Place Sanctuary

Norsk vegansamfunn står på videre!

Vi planlegger selvsagt å gjennomføre Vegansk vår neste år også, i tillegg til alt det andre vi gjør i løpet av året: Arrangere månedlige sosiale treff i flere store byer, være i dialog med matprodusenter, skrive og publisere artikler og

reportasjer aktuelle vegannyheter og dyrs rettigheter i Norge, delta med stands på festivaler, dele ut flyers og mye mer.

Alt dette gjør vi helt frivillig, og kun fordi vi så gjerne vil at dyr skal få slippe å bli avlet frem kun for å bli utnyttet og drept.

Har du lyst til å hjelpe til direkte, eller hjelpe oss med å hjelpe dyra?

Vi trenger alltid frivillige til for eksempel stands, kakebaking, flyerlaging, design av materiell og artikler til nettsiden. Bli med i FB-gruppa vår for frivillige, eller send en e-post til kontakt@vegansamfunnet om du vil bidra med noe!

Har du kanskje ikke tid eller anledning til å bidra frivillig?

Da setter vi også stor pris på ditt medlemskap og eventuelle donasjoner. Kontonummeret vårt er 1506.52.11707. Hvert krone og øre går til å hjelpe dyra, enten gjennom trykk av brosjyrer, anskaffelse av nye medlemssystemer og andre praktiske ting. Ta gjerne en titt på årsapporten vår for å se hva pengene gikk til i 2015.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.