Forskning.no felt av PFU for artikler om dyreprodukter: – Villedende merking
Forskning.no felt av PFU for artikler om dyreprodukter: – Villedende merking

Forskning.no felt av PFU for artikler om dyreprodukter: – Villedende merking

Skjermdump fra PFU sitt møte om denne saken. 11 mennesker sitter samlet rundt et møtebord.
Skjermdump livestrømmen fra PFU sitt møte om denne saken. Se hele møtet på video her: http://journalisten.no/2016/08/pfu-direkte

Dagens gladnyhet og enda en seier for dyrene, fornuften og god presseskikk! Styremedlem Trine Strømme i Norsk vegansamfunn klaget inn forskning.no til Pressens Faglige Utvalg for dårlig merking av artikler som var innholdsmarkedsføring for dyreprodukter – og fikk medhold av et enstemming PFU.

Tekst: Andrea Bruer

Nettavisen forskning.no har nemlig publisert flere saker fra artikkelforfattere med økonomiske interesser i dyreprodukter om at det er direkte skadelig å leve uten kjøtt og melk. Dette har de hevdet til tross for at rådende kostholdsanbefalinger og forskning er klar på at et godt planlagt vegansk kosthold er helsemessig forsvarlig. Styremedlem i Norsk vegansamfunn, Trine Strømme, klaget inn forskning.no til Pressens Faglige Utvalg for brudd på «Vær varsom»-plakaten.

Styremedlem i Norsk vegansamfunn, Trine Strømme, fikk medhold i klagen sin til PFU.
Styremedlem i Norsk vegansamfunn, Trine Strømme, fikk medhold i klagen sin til PFU.

PFU: Forskning.no har brutt god presseskikk

– Jeg reagerte på at forskning.no, en nettavis som utgis under redaktørplakaten, og som attpåtil skal drive med formidling av vitenskapelig kunnskap, publiserte såpass unyanserte artikler om et kosthold uten kjøtt- og meieriprodukter, sier Trine Strømme, som er fast leser av forskning.no.

Hun var en av klagerne på én av nettsakene på forskning.no som PFU har vurdert. Nettsaken var skrevet av ansatte ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter (OFM), og handlet om at man bør drikke melk for å få i seg jod og unngå struma, og at det er helsefarlig å unngå melkeprodukter. Artikkelforfatteren fra OFM nevnte ikke at jod også kan fås fra for eksempel jodberiket salt, og at myndighetene har valgt å tilsette jod i kraftfor heller enn å øke mengden tilsatt jod i salt.

PFU: Villedende merking av artiklene

Trine mener at merkingen av artiklene som stoff  «fra forsknigsmiljøene» ikke gjorde saken noe bedre:

– Tvert imot mener jeg en slik presentasjon er direkte villedende. Opplysningskontoret for Meieriprodukter er ikke noe «forskningsmiljø», men et selskap som har som mål å påvirke folks meninger om melk.  Så i virkeligheten har jo avsenderen helt klare økonomiske interesser av å få disse sakene på trykk. Dette er rett og slett reklame, sier hun.

Og i dag konkluderte altså et enstemmig PFU med at forskning.no har brutt god presseskikk når de ikke har merket stoff fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter og NMBU som kommersielt innhold.

– Dette er en prinsipielt viktig sak. Den berører grunnleggende presseetiske spørsmål, og er også en seier for dyrene, sier Trine.

Pressens Faglige Utvalg skriver følgende: «Spørsmålet blir derfor om Forskning.no har tydeliggjort for publikum at de påklagede artiklene er kommersielle – i betydningen PR-stoff. Etter utvalgets mening er artiklenes presentasjon og merking («Fra forskningsmiljøene. En artikkel fra…»,«I samarbeid med») egnet til å forvirre og villede.»

Må opplyse om økonomisk binding

Medlem i PFU, Anders Opdal (NRK), siteres på følgende i artikkelen om denne saken på Journalisten.no:
– Jeg slutter meg til innstillingen. Slik verden ser ut akkurat nå så er det åpenbart. Jeg forstår hvor Forskning.no vil i sin argumentasjon. Men dette er innholdsmarkedsføring enten man vil eller ei. Det må merkes tydelig.

Du kan se hele møtet PFU hadde om saken på video på Journalisten.no.

PFU skriver på sine egne nettsider følgende: «Det avgjørende er at det eksisterer en bakenforliggende økonomisk binding – og den må redaksjonen vise åpenhet om.»

PFUs avgjørelse understreker at pressen alltid må forholde seg kritisk til avsender og hvilke motiver de har.

Her er et utdrag fra PFU sitt sammendrag av klagernes innspill (som du kan lese alt av på PFUs nettsider, inkludert de innklagede artiklene), fra Trine Strømmes del av klagen: «‘Opplysningskontoret for meieriprodukter [som sto bak én av de to innklagede artiklene, red. anm.] er ikke et forskningsmiljø, men et bransjeeid selskap som skal drive markedsføring av meieriprodukter.’ Klager viser til selskapets Melkemelding 2014 (vedlagt), og skriver: ‘En artikkel om melk, levert av et selskap som driver med markedsføring av melk, kan vanskelig tolkes som noe annet enn nettopp markedsføring – forutsatt at man har forstått hvem avsenderen er!’ Klager mener også at det fremgår av artikkelens innhold at hele poenget med artikkelen er å markedsføre melk: ‘Her fremmes inntak av meieriprodukter som det viktigste tiltaket for å unngå jodmangel.'»

Norsk vegansamfunn vil sørge for mer informerte valg

Vi i Norsk vegansamfunn vet at det er mange som har økonomiske interesser av å fremme bestemte påstander om dyreprodukter – noe som selvsagt går på bekostning av dyra. Når man får servert det som tilsynelatende er vitenskapelig begrunnede påstander om hvorfor man rett og slett ikke kan leve uten kjøtt, egg og melk, er det ikke rart at mange ikke engang tør å vurdere det.

Nærbilde av en åpen håndflate med én brun og en oransj avlang pille. I bbakgrunnen ser vi grønt gress ute av fokus.
Så lenge man tar kosttilskudd med B12, og sørger for å få i seg nok D-vitamin og jod, kan man helt fint leve på plantekost. Foto: Alan Levine.

Dette gjelder særlig når det ikke er noen informasjon i artikkelen om at man med et godt planlagt kosthold med tilskudd av B12 kan leve sunt og godt på plantekost.  I tillegg bør man sørge for å få nok D-vitamin og jod, som myndighetene for øvrig anbefaler hele den norske befolkningen å ta tilskudd av.

Det aller vikigste for oss er at enhver person får ta et ordentlig, grundig og vitenskapelig begrunnet valg når de skal vurdere å kutte ut dyreprodukter. Derfor jobber vi for å spre korrekt informasjon om veganisme, blant annet med en stor samling med artikler om ernæring.

Alle kan klage til PFU

Vi forholder oss også til myndighetens kostholdsråd, som innebærer tydelig informasjon om at et godt planlagt vegankosthold er forsvarlig og sunt i alle faser av livet. Hvis du vil hjelpe oss med det til tider vanskelige arbeidet med å forsøke å spre korrekt og nyansert informasjon om vegansime, er du hjertelig velkommen til å bli medlem. Alt arbeid vi gjør er helt frivillig, og alle donasjoner og medlemskaps-penger går til vårt arbeid for dyra (trykk av brosjyrer, betaling for standplass, utgifter til kakebaking osv.).

Visste du at hvem som helst kan klage inn saker til PFU? Hvis du ser noen artikler eller saker du mener baserer seg på en unyansert og uvitenskapelig tilnærming til eller beskrivelse av veganere, veganisme, plantebasert kosthold – eller en fremstilling av dyreprodukter som absolutt nødvendige for å overleve, skrevet av mennesker med økonomiske interesser i dyreindustrien –  kan du bare sende inn en klage.

Det nytter å si ifra til PFU – for at folk skal få slippe å villedes til å tro annet enn at man både overleve og trives på et vegansk kosthold. Det kan bidra til å redde mange dyr på sikt!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.