
Har du sett to jenter med kurver og poser fylt til randen med deilig vegansk snacks i en Oslo-park i sommer? Da var det mest sannsynlig Magdalena Bourguet (26) og Franchesca Raquel Machado (23), som har nettopp har startet et vegansk matkonsept ved navn «Ficus».
Tekst: Andrea Miranda Sand Bruer
– Vi har nettopp begynt med dette, så vi prøver oss fram og ser om det er interesse for dette. Vi beveger oss foreløpig bare rundt i byen her i Oslo – særlig parkene hvor det er flest folk –og selger sunne, veganske snacks som i tillegg er billigere enn andre steder, sier Magdalena, som har vært veganer i fire år og har en bachelorgrad i ernæring.
Hjemmelaget vegansnacks
Sammen med Franchesca går hun rundt i parker og selger vegansnacks til de som vil ha.
– Vi kan tilby blant annet rispapir-wraps med noe grønt, tahinidressing og/eller pesto; søte og salte «energy balls»; i tillegg til friske smoothies. Alt er hjemmelaget, sier Magdalena.
Inntil videre transporterer de all maten i poser og kurver, og går, trikker eller busser rundt fra park til park.
– Vi skulle gjerne ha hatt en vogn som vi kunne henge på en sykkel eller trille fremfor oss. Vi trenger hjelp til dette, egentlig, fordi jeg vet ikke hvor vi kan skaffe dette. Neste steg er jo å ha en vogn!
Felles lidenskap for mat
De to møttes gjennom felles bekjente, i hagen til bygården der de begge bodde.
– Vi har noen venner til felles, og vi ble introdusert for hverandre og bare klikka med en gang. Vi snakket masse om hageprosjektet mitt – og mat, som vi begge har en sterk lidenskap for!
Magdalena jobber for tiden på Sunkost Gunierus – et rene mekka for veganere.
– Jeg har tidligere laget vegansk mat i Hausmania Café – hvor de holder på med oppussing nå – og fikk mye god respons på maten jeg lagde. Det var veldig gøy og inspirerende, så jeg ville gjerne fortsette med det! Derfor har vi startet dette prosjektet, sier Magdalena og smiler bredt.

Franschescha har bakgrunn fra hotellbransjen, og har reist verden rundt.
– På mine reiser våknet min interesse og lidenskap for mat og helse for alvor, sier Franschesca. I 2012 ble hun vegetarianer fordi hun mistet lysten på kjøtt og fisk etter å ha forstått hva som skjer med dyrene og miljøet. Nå bruker hun veldig få dyreprodukter – og er altså i full sving med å stable dette mobile vegansnacks-konseptet på beina sammen med venninnen Magdalena.
Har du kanskje noen tips til hvor de kan få tak i en vogn? Tips Ficus på deres Instagram-profil – som du også bør følge for å få med deg utviklingen til prosjektet! De har også en egen Facebook-side.
Norsk vegansamfunn oppfordrer hvert fall alle til å holde et godt øye med disse to – og vi krysser fingrene for at de snart tar over hele byen, og etter hvert Norge og resten av verden, med sin fantastiske vegansnacks!