Endring i lovgiving om vitaminer skaper vansker for veganere
Endring i lovgiving om vitaminer skaper vansker for veganere

Endring i lovgiving om vitaminer skaper vansker for veganere

Fotografi av tre aluminiumsbrett med legemidler i forgrunnen, samt en åpnet legemiddelboks liggende på siden med tabletter inni. I bakgrunnen ser vi gule og lilla plommer og en pære stilt opp. Alt ligger/står på hvit bakgrunn.
Foto: Pixabay.com

Mange mennesker er av forskjellige årsaker avhengige av visse kosttilskudd for å opprettholde god helse. Den nye endringen i lov om import av legemidler skaper vansker for blant annet veganere.

 

Marte Munkeli. Foto.
Marte Munkeli mener særlig grenseverdien for B12 er uheldig lav. Foto: Andrea Bruer.

Torsdag 1. oktober trer en forskriftsendring i loven om import av legemidler i kraft. Denne endringen møtes nå med sterk misnøye fra flere ulike grupper — alt fra politiske grupperinger til pasientgrupper som er avhengige av høydosepreparater.

– Norge skiller seg ut fra resten av Norden og EU med å ha svært lave grenser for tillatt mengde innhold av vitaminer i kosttilskudd, sier leder i Norsk Vegansamfunn, Marte Munkeli. – Særlig grenseverdien for vitamin B12 er uheldig satt, den er faktisk lavere enn dagsdosen som anbefales av hovedorganisasjonen for veganere, The Vegan Society.

Ernæringsfysiolog: – Unødvendig lave grenseverdier

I Norge defineres alle vitamin- og mineraltilskudd som legemidler dersom innholdet er mer enn verdiene bestemt i Forskrift om kosttilskudd. Det unike med Norge er at de tillatte verdiene for kosttilskudd er svært lave. Det har tidligere vært mulig å importere kosttilskudd med høyere doser enn disse grenseverdiene som privatperson, fra andre EØS-land. Nå strammes denne loven inn, slik at det i praksis blir umulig å importere vitamin- og mineraltilskudd med høyere doser enn det som finnes for salg i Norge.

– Noen av grenseverdiene i forskriften er unødvendig lave, særlig for enkelte B-vitaminer, sier Marte Bergseng, som har bachelor i ernæringsfysiologi.

– For eksempel er øvre grense av vitamin B12 satt til 9 mikrogram per dagsdose, selv om ingen betydningsfulle negative helseeffekter av høye doser er kjent.

Dårlig utvalg i Norge

Mange veganere har tidligere bestilt multivitaminer eller enkeltvitaminer fra Sverige og andre land innen EØS, da utvalget i Norge er dårlig, mye på grunn av de nevnte lave grenseverdiene. Spesielt vitamin B12 i sprayform har vært populær, både for barn og voksne. Denne er lettanvendelig, og særlig egnet til mindre barn.

Tanja Kalchenko
Lege Tanja Kalchenko.
Foto: Steven Stieng

– Vitamin B12 er livsviktig for spedbarn. I Norge finnes det ikke for salg vitamin B12 i sprayform,  som er spesielt godt egnet å administrere til spedbarn og små barn, sier Tetyana Kalchenko. Hun er lege, og leder i foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold.

Vegansk vitamin- og mineraltilskudd, som inneholder så å si alle de essensielle mikronæringsstoffene for gravide finnes ikke for salg i Norge, og kan etter endringen ikke importeres. Lovendringen vil derfor begrense mulighetene for å supplere de få næringsstoffene som trengs i et vegansk kosthold og i kostholdet til  andre grupper av befolkningen som trenger disse kosttilskuddene.

 

 

Mineraler og vitaminer veganere får lite eller ingen av gjennom kostholdet

Helsedirektoratet oppgir kostholdsråd for veganere på sitt nettsted helsenorge.no.

De understreker viktigheten av å supplere med næringsstoffer det er få eller ingen pålitelige kilder til i et vegansk kosthold. 

Veganere bør sikre seg tilskudd av jod, vitamin B12 og D, da disse tre ikke finnes i tilstrekkelige eller pålitelige mengder i et vanlig vegansk kosthold. Vitamin B2 og selen er også næringsstoffer det noen ganger kan være vanskelig å få nok av fra maten i et vegansk kosthold.

Tips til alternativer

Per i dag finnes det noen tilskudd som kan kjøpes i Norge, på helsekost, nettbutikker eller apotek. Ingen av disse er godt egnet for veganere. En kombinasjon virker nødvendig, med særlig fokus på B12, jod og d-vitamin.

 • Animal Parade (Multivitamin til barn over 3 år) – Sunkost, helseogkost.no og Kinsarvik
 • Dunderpulver (Multivitaminpulver til barn 2-5 år) – Veganlife.no og Gymgrossisten.no
 • Bjäst B12 tabletter (Inneholder kun vitamin B12, 9 mkg) – Life, Sunkost, Kinsarvik og noen andre helsekost-butikker
 • Vitashine D-vitamin (D3, spray) – Veganermat.no og Veganlife.no
 • Shift SuperNaturlig D-vitamin (D3, piller) – Life, Sunkost, Røtter, Kinsarvik og noen andre helsekost-butikker
 • Berthelsen Vegetamin B (Inneholder 8 B-vitaminer, inkl. B12) – Kinsarvik og helseogkost.no
 • Life multivegetarian (Multivitaminer til voksne. Obs: inneholder spirulina, som kan hemme opptak av B12) – Life helsekost-butikker
 • TrioBe (Reseptbelagt. Inneholder høy dose B12, B6 og folat) – de aller fleste Apotek
 • Nycoplus B-kompleks (8 B-vitaminer, inkl. B12, men kun 2mkg) – Apotek 1, Boots, og Vitus Apotek
 • Berocca brusetabletter (Multivitamin inkl. B12, ingen jod) – de fleste Apotek

Vi oppdaterer listen fortløpende., så kommenter gjerne med tips til veganske kosttilskudd som finnes på det norske markedet!

Mer informasjon om lovendringen:

7 kommentarer

 1. Hege

  800 IU (20 mikrogram) er maxgrensen i Norge på D3, mens alle nyere tabeller i andre land har dagsdoseannbefaling på rundt 5000 IU pr dag. Det skal i hovedsak regnes etter vekt, hvor jeg veier så mye at jeg «skal» ta ca 7000 IU til dagen.

  Jeg tar per i dag 5000 IU hver dag, noe som på blodprøver viser nedre normal for meg. I tillegg er jeg vegetarianer og blodgiver. Jeg MÅ ha høye doser av jern, D3 og B12 for å kunne leve slik. Hvordan skal jeg klare det på de norske grensene?

  Med de norske grensene må jeg ta 10 stk 20 ug D3 tabeletter HVER dag for å ikke gå under normalen på annbefalt D3 nivå i kroppen, dette blir jo ufattelig dyrt for meg som student. Hvordan skal staten forhindre veganere og nordmenn i julen til å ikke gå i full depresjon da D3 mangel lett fører til depresjon og andre psykiske lidelser?

  Til nå har det i det minste vært lovlig å importere 2500 IU D3 tabeletter.. Jeg synes synd på min lommebok og alle mine medmennesker som bor i Norge og ikke griller seg i solarium eller reiser til Gran Canaria i juleferien.

  1. Norsk vegansamfunn

   Det høres vanskelig ut, Hege.
   Vi tror den beste strategien er å jobbe for unntak for noen bestemte produkter på kort sikt, som B12-spray og Veg-1, og på lengre sikt å få økt disse grensene slik at de blir mer i tråd med vitenskapen og praksis ellers i verden. I alle tilfeller blir det en periode nå der det er vanskelig å importere kosttilskudd gjennom posten, dessverre.

  1. Norsk vegansamfunn

   Ja, DEVA Vegan multivitamin blir nå ikke lov å importere til Norge. Samme gjelder Deva prenatal, Omnivegan multivitamin og Veg-1 multivitamin.
   D-vitamin går det fremdeles an å kjøpe, både som D2 og D3, for eksempel Vitashine D3 spray. Det er ikke lov å importere D-vitamin med høyere dagsdose enn 800 IU (20 mikrogram).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.