Eivind på veganerjakt
Eivind på veganerjakt

Eivind på veganerjakt

Favorittrett: Mari Hult sin butter tofu ruger nok øverst på listen, etterfulgt av sommerruller, injera og pizza.

Favorittplantemelk: Det er Coop havremelk, kortreist, god og rimelig. 

Ananas på pizza: Nei takk. 

Eivind Wilhelm Skorstad er blitt veganerkjendis over natta etter at han meldte seg på Jakten på kjærligheten på TV2. Langt fra byens kjas og mas har han likevel en travel hverdag; ikke bare er han leder i Namsos MDG, og sitter i utvalget for Plan i Namsos Kommune, men han er også selvstendig næringsdrivende fotograf ved siden av jobben som brukerstyrt personlig assistent.

Likevel lever han litt opp til klisjéen om en idyllisk bondetilværelse: «Jeg har en liten kjøkkenhage, som jeg i år prøver å dyrke løk og blomkål i. Samt at jeg i flere år har hatt jordbær. Det synes jeg er veldig trivelig, og føler meg litt kul når jeg går ut med kjøkkenforkle for å hente gressløk.» I tillegg lager han saft og kirsebærvin, akkurat som seg hør og bør for en veganer med tilgang til egne frukttrær.

Vi stilte Eivind noen spørsmål, for at dere skal få bli litt bedre kjent med ham før dere sender et brev til ham innen 15. mai via denne lenken.

Hvorfor ble du veganer?

Det var en kombinasjon av to faktorer. Global oppvarming og dyrevelferd. 

Det som jeg har oppdaget etter at jeg ble veganer, er at jeg ser hvor dårlig informert jeg var om hvordan dyrene egentlig har det. Jeg tror at det kan være lett å overse noe en vet at er feil, bare fordi alle andre gjør det. Og det er jo ingen tvil om at kjøttindustrien maler et rosenrødt bilde av hvordan dyrene lever sine liv. 

Men jeg ser at folk er i ferd med å våkne. 

Hva gjør du på en søndag?

Nå som det faktisk er lyst det meste av døgnet, er jeg mye ute. Jeg kan være på en fjelltur, fikse noe, rydde i et av bygningene, bare sitte ved sjøen, ta bilder osv. Men jeg kan også ha søndager der jeg bare tar det helt rolig, og da er det Netflix som gjelder. Dessuten er jeg veldig glad i å ta bilder, og har nå fått mørkerommet i kjelleren i gang. Der nede kan jeg kose meg masse. Med god musikk og et glass vin. 

Har du en favorittbok?

Favorittbok må være Innsirklinger av Carl Frode Thiller. En forfatter fra Namsos, som skildrer utrolig godt hva mennesker tenker og hvordan de interakterer. Anbefales!

Hva slags musikk liker du?

Jeg har hørt mye på Bob Dylan og Leonard Cohen helt siden jeg var i tyveårene. Blir egentlig aldri lei, og oppdager stadig nye måter å tolke tekstene på. 

Men om jeg skal trekke fram en sang som får meg i godt humør, og som jeg kjenner meg igjen i, må det være Smak av honning av DeLillos. Eller Smak av agavesirup som jeg liker å kalle den. Den setter fingeren på et viktig tema for meg, og det er at vi må roe ned, det er ikke hvor mye penger du har eller hvor fin bil du kjører som er viktig. Og om det er det som er det viktigste for deg, så går du glipp av det livet virkelig handler om. 

Har du en drøm om noe du vil gjøre i livet før du dør?

En jeg kjenner som har fått påvist uhelbredelig kreft sa til meg i fjor høst at uansett hvor mye vi gjør, så kommer vi til å tenke at vi skulle gjort mer. 

Min drøm må være at jeg rett før jeg dør kan tenke at jeg gjorde nok, selv om det er umulig. 

Hva synes du er den viktigste egenskapen ved et menneske?

Empati. Jeg tenker at uten empati, vil ikke noen av de andre egenskapene i et menneske fungere ordentlig. 

Til slutt: har du noen tips til hva folk kan gjøre for dyra?

Se dem for det de er. Levende, tenkende, følende skapninger. Og behandle dem med den respekten de fortjener. 

Skrevet av Mirjam Kammler 30.04.2020

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.