Hvorfor spiser ikke veganere egg?
Hvorfor spiser ikke veganere egg?

Hvorfor spiser ikke veganere egg?

Har du lurt på hvorfor veganere ikke spiser egg? Eller har du selv vurdert å slutte å spise egg, men har ikke helt motivasjonen? Er du usikker på hvordan hønene i Norges eggindustri lever? Da bør du lese denne artikkelen!

Tekst: Andrea Bruer

hens

I 2015 hadde vi i Norge avlet opp 4,5 millioner høner for å legge egg. Langt flere enn disse ble klekket som hannkyllinger, før de ble kvernet opp fordi de ikke ville være økonomisk lønnsomme. Heldigvis kan vi leve veldig fint, både ernæringsmessig og smaksmessig, uten egg. Les videre for å lære mer om hønas liv både i industrien og naturlig, og for å få konkrete tips til smakfulle alternativer til egg!

Høna: forutseende, problemløsende og sosial

Høner er individer, akkurat som hunder og katter og for øvrig andre husdyr, og har behov for å utfolde seg fritt på forskjellige måter. De kommuniserer gjennom blant annet lydspråk, og de bruker over 20 forskjellige lyder som hver betyr noe spesifikt – for eksempel «kom hit» eller «fare».

Høner kan til og med være pedagogisk anlagte og lære opp andre av sin art, og lærer ellers av både erfaring og å observere hva andre høner gjør. For eksempel har høner i undersøkelser sett videoer med hvordan en annen høne løser et problem, og lært av dette når de selv skulle løse samme problem.

Høner har også både selvkontroll og klarer å forestille seg fremtiden: Når de kan velge mellom å få en liten belønning med én gang eller en større belønning senere, velger de stort sett å vente på den større.

Høners liv i industrien

I eggindustrien trengs kun høner, fordi haner ikke legger egg. Derfor blir nesten alle hannene sortert vekk rett etter klekking.

Så blir de drept umiddelbart fordi de ikke gir noen økonomisk gevinst – med unntak av de man trenger for å inseminere hønene for å produsere flere. Hønene venter så et liv i fangenskap, hvor det varierer hvor innskrenket bevegelsesfrihet og mulighet for å utøve naturlig atferd de har.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Making sense of eggs
Informasjon om hønene bak ulike typer egg. Obs! I Norge er det ulovlig å «debeake» høner.

Høner har blitt avlet opp til å ha veldig høy eggproduksjon, som har gått ut over beinhelsa deres, fordi det tapper kalkreservene og skader skjelettet.

I tillegg påvirker avlen og oppveksten hønenes sosiale liv fordi, de vokser opp uten hønemoren sin. I stressende omgivelser, som er tilfellet i det aller meste av eggproduksjon, får ikke hønene utløp for aktivitetsbehovet sitt og kjeder seg. Resultatet kan bli blant annet kannibalisme.

Når hønene ikke verper like mye, når de har levd i knappe 1,5 år, blir de slaktet fordi de ikke lenger gir profitt for bonden. Du kan lese mer om dette i Dyrevernalliansens faktahefte om høner og eggproduksjon, som refererer til mange solide kilder.

Både den intensive avlen, kverningen og slaktingen av høner når de ikke er økonomisk lønnsomme mer – og at hønene generelt blir sett på primært som produkter ment som et middel profitt fremfor sansende individer – er dessverre tilfellet i både konvensjonell og økologisk drift. Bakgårdshøner som har blitt kjøpt gjennom en oppdretter (fremfor å adopteres/reddes) er dessverre også en del og et resultat av dette mildt sagt utrivelige systemet.

En alternativ og mulig virkelighet

Høner kan leve til de er åtte år, men de blir altså slaktet når de ikke engang har levd halvparten av livet de har potensiale til. Hvis man slutter å avle høner og haner, kan man ta vare på de som finnes i «farm sanctuaries».

Her blir ikke dyra vurdert eller får avgjort sin skjebne kun etter hvor mange penger de kan bringe inn, men får leve ut sine liv til de dør av naturlige årsaker, og bli veldig godt tatt vare på i miljøer som passer dem og deres behov.

Da kan de for eksempel kose seg med å hvile i sola, kommunisere med flokken, lære å løse problemer, lete etter frø og sparke opp sand, sandbade – og ikke minst oppdra kyllingene sine, som hun blir kjent med allerede før de klekkes ved å klukke til dem gjennom eggeskallet. Dette er det mange adopterte høner som får anledning til i dag, og som vi håper at langt flere skal få oppleve i fremtiden. En ganske annen og noe mer ålreit virkelighet enn det som dessverre er tilfellet for milliarder av høner rundt om i verden per i dag, med andre ord. (Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Oppskrifter til hverdag og påske

Heldigvis finnes det massevis av alternativer til å spise noe som innebærer å gi sin støtte til en morbid tradisjon med å avle høner, kverne opp hannkylllinger og drepe dyra når de ikke lenger gir profitt – en tradisjon veldig mange tar for gitt at må eksistere, eller rett og slett ikke er klar over at er så tragisk. På PETA sine sider finner du en video av denne prosessen. Vi advarer om sterke bilder. 

Men vi har gode nyheter: Det er ofte veldig mye lettere enn man tror å begynne å endre litt på vanene sine hvis man tør å prøve litt nye oppskrifter og produkter!

Visste du for eksempel at sort salt, også kjent som kala namak, gir en helt utrolig naturtro eggesmak på grunn av svovelinnholdet? Du kan kjøpe sort salt på diverse importbutikker og på Veganermat.no. Dryss det på avokadoskiver for å få smaken av hardkokt egg og bruke det i forskjellige veganske omeletter!

Lurer du på i all verden du skal spise i påsken om du ikke ønsker å støtte eggproduksjon? Vi har nettopp lagt ut en egen artikkel spesielt om vegansk påske med tips til eggerstatninger, oppskrifter på påskemat og guider til vegansk godis.

Her får du også noen tips som kanskje frister:

  1. 10 påskeretter fra Vegetarbloggen med quicher, omeletter, terter, arme ridere og annet godt! Vegetarbloggen har også massevis av andre påskeoppskrifter!
  2. Påskemeny fra VeganMisjonen med blant annet eggfri omelett, facon og saktebakte tomater til påskefrokost – og en annen påskemeny linsestek og polentabiff. Det finnes også flere påskeoppskrifter på VeganMisjonen.
  3. Vegansk påskefrokost på dansk vis fra Maanebarnet
  4. Dansk påskefrokost fra Hverdagsmirakler
  5. Britisk vegansk påskebrunsj, blant annet med «djevelegg», frittata og «eggs benedict»
  6. Veganske påskeoppskrifter fra PETA

Du trenger heller ikke egg til å bake noe, som tusenvis av veganske oppskriftene på diverse kaker på nettet vitner om! Helt nederst finner du er en oversikt over forskjellige eggerstatninger.

Å gi opp egg kan virke vanskelig, men vi oppfordrer alle til å gi forskjellige oppskifter og produker en sjanse – for dyras skyld. Ett enkelt godt måltid med egg (eller andre dyreprodukter) for oss betyr dessverre ofte veldig mye lidelse og veldig forkortede, tragiske liv for dyra. Derfor vil Norsk vegansamfunn jobbe for å gjøre det enklere å være veganer og velge vegansk. Hvis du ønsker å støtte vårt arbeid, enten du er veganer eller ikke, er du hjertelig velkommen til å bli medlem.  

Kilder: 

https://www.dyrevern.no/resources/files/Fakta_verpehone_2015.pdf 

www.vegansidekick.com/guide

eggsubstitutes

2 kommentarer

  1. Pingback: Gledelige resultater fra Vegansk vår! | Norsk vegansamfunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.