Bør jeg spise pasta, brød og poteter?
Bør jeg spise pasta, brød og poteter?

Bør jeg spise pasta, brød og poteter?

Spørsmål til ernæringsfysiologen

Jeg har vært vegetarianer og veganer lenge, men i det siste har jeg lagt om kostholdet slik at jeg stort sett bare spiser grønnsaker, bønner og linser, korn, frø og frukt. Jeg spiser ikke lenger pasta, poteter, brød og liknende. Er det viktig å få i seg poteter, pasta og brød? Er det noe jeg kan spise i stedet for disse matvarene for å få i meg det jeg trenger?

Svar

Brød, pasta og ris. Foto.
Foto: Wikipedia

Det er ikke nødvendig å spise pasta, brød og poteter, og det går utmerket å få i seg alle næringsstoffene man trenger uten disse matvarene. Pasta og brød er gode kilder til karbohydrater og inneholder relativt mye protein, men innholdet av aminosyren lysin er litt lavt. Belgvekster inneholder vanligvis mye lysin, men mindre av aminosyren metionin. Derfor råder man ofte vegetarianere og veganere til å kombinere korn og belgvekster for å få i seg riktig balanse av alle aminosyrene. Hvis man unngår kornprodukter, fungerer det like godt å spise grønnsaker, nøtter og frø for å oppfylle behovet for metionin. Det er heller ikke nødvendig å kombinere ulike proteinkilder i ett og samme måltid: Hvis man spiser nok mat, får man i seg nok protein. Stort sett alle matvarer inneholder alle essensielle aminosyrer, og det er bare forholdet mellom aminosyrene som varierer.

Mange typer pasta og brød er basert på raffinert hvete, som ikke inneholder så mye fiber, vitaminer og mineraler. Hvis man spiser kornprodukter, er det bedre å spise uraffinerte produkter og gjerne fermenterte kornprodukter med rug, havre eller bygg. Uraffinerte kornprodukter kan være en god kilde til jern, men man kan også øke jernopptaket ved å spise matvarer som er rike på C-vitamin, for eksempel nypepulver.

– Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og veganer

 

*Kostholdsrådene er for friske personer. Fortell alltid legen din om du bruker kosttilskudd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.