E-nummer er et system for merking av tilsetningsstoffer i mat, drikke, kosmetikk og visse legemidler. Noen er av naturlig opprinnelse, mens andre er syntetiske. De aller fleste e-stoffene er veganske, men det finnes også en del av animalsk opprinnelse. Noen e-stoffer kan ha både vegetabilske og animalske kilder. Her følger to lister, én over de e-stoffene som alltid er av animalsk opprinnelse, og en for de som kan være av animalsk opprinnelse. E-stoffer som ikke er tillatt å selge i Norge og EU (samme regler) er ikke nevnt her.
Det er også en app for Android som lister opp hvilke E-stoffer og andre tilsetningsstoffer som er veganske, prøv http://market.android.com/details?id=org.digitalsprouts.estoffer
Alltid av animalsk opprinnelse
E120 – Karminer (kochenille, karminsyre)
E441 – Gelatin
E901 – Bivoks
E904 – Shellak
E913 – Lanolin
E966 – Laktitol
E1105 – Lysozym
Kan være av animalsk opprinnelse
De som ofte er av animalsk opprinnelse er uthevet.
De som sjelden er av animalsk opprinnelse er i kursiv.
E101 – Riboflavin (vitamin B2)
E101(a) -Riboflavin-5′-fosfat
E104a – Kinolingult (kan involvere bruk av gelatin)
E153 – Vegetabilsk karbon (kan i teorien være animalsk)
E160a – Betakaroten (kan involvere bruk av gelatin)
E161(b) – Lutein
E161(g) – Kantaxantin
E322 – Lecitin
E325 – Natriumiaktat
E326 – Kaliumiaktat
E327 – Kalsiumiaktat
E422 – Glyserol (glyserin)
E430 – Polyoxyethylene (8) stearate
E431 – Polyoxyethylene(40) stearat
E432 – Polyoksyetylen(20)sorbitanmonolaurat
E433 – Polyoksyetylen(20)sorbitanmonooleat
E434 – Polyoksyetylen(20)sorbitanmonopalmitrat
E435 – Polyoksyetylen(20)sorbitanmonostearat
E436 – Polyoksyetylen(20)sorbitantristearat
E470(a) – Natrium, kalium og kalsium salter av fett syrer
E470(b) – Magnesiumsalter av fettsyrer
E471 – Mono og diglyserider av fettsyrer
E472(a) – Eddiksyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer
E472(b) – Melkesyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer
E472(c) – Sitronsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer
E472(d) – Vinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer
E472(e) – Mono og diacetylvinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer
E472(f) – Blandede eddik og vinsyreestere av mono og diglyserider av fettsyrer
E473 – Sukroseestere av fettsyrer
E474 – Sukrosestere i blanding med mono og diglyserider
E475 – Polyglyserolestere
E476 – Polyglyserolpolyrisinolat
E477 – Propylenglykolestere
E478 – Laktalyserte fettsyreestere av glyserol og propan-1,2-diol
E479(b) – Termisk oksidert soyaolje omsatt med mono og diglyserider av fettsyrer
E481 – Natriumsterearoyllaktylat
E482 – Kalsiumsterearoyllaktylat
E483 – Stearyltartrat
E491 – Sorbitanmonosterat
E492 – Sorbitantristererat
E493 – Sorbitanmonolaurat
E494 – Sorbitanmonooleat
E495 – Sorbitanmonopalmitat
E570 – Fettsyrer
E572 – Magnesiumstearat
E585 – Jernlaktat
E626 – Guanylsyre
E627 – Dinatriumguanylat
E628 – Dikaliumguanylat
E629 – Kalsiumguanylat
E630 – Inosinsyre
E631 – Dinatriuminosinat
E632 – Dikaliuminosinat
E634 – Kalsium-5′-ribonukleotider
E635 – Dinatrium-5′-ribonukleotider
E640 – Glysin
E920 – L-cysteinhydroklorid
E1518 – Glyseryltriacetat
Merk!
Animalske produkter blir noen ganger brukt på måter som ikke alltid er like åpenbare. Gelatin kan for eksempel brukes i produksjonen av brus, vin og eddik uten at det trenger å stå i innholdsfortegnelsen. E-stoffer som E104 og E160 kan involvere bruk av gelatin.
Kilder:
The Vegan Society (UK)
Mattilsynet.no, «Tilsetningsstofforskriften med vedlegg (positivlisten)»