Hva slags algeolje og D-vitamintilskudd anbefales til barn?
Hva slags algeolje og D-vitamintilskudd anbefales til barn?

Hva slags algeolje og D-vitamintilskudd anbefales til barn?

Mikroalger sett gjennom mikroskop.

Spørsmål:

Jeg har en datter på fire måneder som fullammes. Hun har fått D-vitamindråper siden hun var fire uker, men jeg vil gjerne hun skal få de samme fettsyrene som barn som får tran. Hva slags algeolje anbefaler du til barn? Når kan jeg begynne å gi barnet mitt oljer direkte? Finnes det et merke som produserer vitamin D2-dråper for babyer?

Svar:

Først vil jeg si noe om algeolje generelt: Algeolje lages hovedsakelig av to typer mikroalger: schizochytrium sp. og ulkenia sp.. Begge disse er godkjent i EU. I EU karakteriseres algeolje som en ny matvare («novel food»), som reguleres av Novel Food Regulation. Norge følger som oftest EU-reglene, eller har enda strengere regler for kosttilskudd. «Novel food» er matvarer som ikke har eksistert lenge på det europeiske markedet, og det kreves særskilt registrering for å kunne selge dem innenfor EU. Når det gjelder algeolje har EU-kommisjonen valgt å følge et forsiktighetsprinsipp, fordi erfaringen med algeolje ikke er særlig lang. Den høyeste anbefalte dagsdosen er derfor satt til 200 mg DHA. I 2012 vil en algeolje med høyere EPA-innhold bli godkjent i EU, og det vil antakelig komme nye produkter med denne oljen så snart den blir godkjent.

Du kan lese mer om algeolje i svaret om omega-3 her.

I EU er det foreløpig bare to typer alger som er godkjent for å brukes i algetilskudd. Som forbruker kan det være litt vanskelig å vite om produktet er godkjent eller ikke. En tommelfingerregel er at alle algeoljer som inneholder 200 mg DHA og ganske lav andel EPA per dagsdose er godkjente. Dessverre slurver mange produsenter med å merke produktene sine, slik at det kan være umulig å kontrollere hvilken algetype de er laget av. Mange produsenter anbefaler også høyere inntak av DHA og EPA enn den som er tillatt. I andre land, for eksempel USA, er det tillatt med 400-1500 mg DHA fra alger per dag. De fleste amerikanske algeoljer inneholder dessuten den nye typen algeolje med høyere EPA-innhold, som snart blir tillatt i EU.

Når det gjelder barn og algeoljer vil jeg gi følgende råd: Alle oljer som er merket med symbolene «Life’s DHA»og «DHAid» er godkjent og trygge å gi til barn, men det er mange produsenter som velger å la være å bruke disse symbolene på sine produkter.

De fleste algeoljer selges som kapsler, men det finnes noen få produkter i flytende form. Det går også an å stikke hull på kapsler og klemme ut oljen. Udo’s Choice inneholder ikke algeolje, og er derfor ikke en effektiv kilde til omega-3 for barn.

En ekspertgruppe innen den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, EFSA, har kommet med forslag til anbefalt inntak av EPA og DHA. Det anbefales at barn under to år får i seg minst 100 mg DHA per dag. Fra toårsalderen anbefales 250 mg DHA per dag, men vær oppmerksom på at det er umulig for veganere å komme opp i denne dosen innenfor EU i dag  på grunn av grensen på 200 mg. EFSAs anbefaling kan leses i sin helhet her.

Så lenge du ammer overføres DHA til barnet. Det enkleste er å begynne å gi barnet algeolje når du begynner med fast føde, når barnet er ca. seks måneder gammelt. Algeoljen kan gis på skje eller blandes i mat og drikke. Ikke varm opp oljen, da omega-3-fettet lett forstyrres. Du kan gjerne amme parallelt med at du introduserer fast føde, slik at barnet får DHA både fra morsmelken og fra algeolje.

Når det gjelder D-vitamin  finnes vitamin D2 i sprayform fra merket Pure Vegan. Sprayen selges ikke spesielt som et tilskudd for barn, men den er utmerket å bruke til barn siden én sprut inneholder 400 IU vitamin D2 (10 mg). Det finnes vegetabilske kapsler som inneholder vitamin D2 i oljeform. Man kan stikke hull på kapslene og bruke oljen. Det finnes også vitamin D2 i tablettform og kapsler med vitamin D2 i pulverform fra DEVA og Helhetshälsa. Vitamin D3 er som oftest av animalsk opprinnelse, men nylig ble det lansert et nytt produkt, Vitashine, som inneholder ett av verdens første vegetabilske vitamin D3. Vitamin D3 er den fysiologiske formen for D-vitamin, som tas opp mer effektivt enn vitamin D2.

Anbefaling:

Bruk gjerne algeolje til barn, for eksempel en flytende variant. Gi 100 mg DHA per dag til barn under to år. Vær på utkikk etter den nye algeoljen med høyere innhold av DHA som antakelig kommer i 2012. Bruk vitamin D2 eller D3 i sprayform, i stedet for animalsk vitamin D3 i dråpeform.

– Pernilla Berg, ernæringsfysiolog og veganer

 

*Kostholdsrådene er for friske personer. Fortell alltid legen din om du bruker kosttilskudd.