70 år med The Vegan Society
70 år med The Vegan Society

70 år med The Vegan Society

Det er nå 70 år siden noen kalte seg veganere for første gang! Siden den gang har veganismen spredd om seg, og blitt en global bevegelse som involverer mennesker og foreninger i alle verdenshjørner. Det hele startet imidlertid med lite knippe mennesker i Storbritannia som gikk sammen om å stifte The Vegan Society.

Tekst: Arild Tornes 

Veganismens start og spredning

I november 2014 feiret verdens første veganforening, The Vegan Society, sitt 70-års jubileum. I den anledning publiserte foreningen en liten e-bok om deres historie, kalt Ripened by Human Determination: Seventy Years of The Vegan Society. Her gir de et innblikk i foreningens stiftelse på slutten av andre verdenskrig og veganismens fremvekst i moderne tid.

Selv om det har eksistert mennesker som i praksis levde som veganere før den tid, var 1944 året der verdens første veganforening ble stiftet, og selve veganordet ble oppfunnet for å beskrive en plantebasert matpolitikk og et etisk prinsipp om å ikke utnytte dyr.

Dyr. Illustrasjon.
Illustrasjon fra «The Isle of Vegetariana» av George Bedborough, trykt i magasinet The Childrens Realm fra 1913. Fra samlingen til Ernest Bell Library.

Siden den gang har mye skjedd. Vi er langt unna et samfunn som er virkelig dyrevennlig og plantespisende, men veganbevegelsen har vokst og blitt bemerkelsesverdig på flere måter. Etter opprettelsen av den britiske foreningen spredde veganere seg globalt. Amerikanske veganforeninger ble stiftet i 1948 og 1960, og på 1950-tallet stiftet også Tyskland og India sine foreninger. I dag er det veganere og veganforeninger på de fleste kontinenter.

International Vegetarian Union har 27 medlemsorganisasjoner med ”vegan” i tittelen, og har registrert 112 øvrige veganorganisasjoner i sin database. I Norge ble Norsk vegansamfunn stiftet i 2009, og feiret dermed sitt 5-årsjubileum på omtrent samme tid som den spreke 70-åringen!

Hvor mange er veganere?

Solsikkesymbol. Illustrasjon.
Den nye solsikkelogoen til The Vegan Society. © The Vegan Society

Det er ikke lett å si hvor mange veganere det fins i dag, hverken her til lands eller i resten av verden. Forskjellige undersøkelser viser store variasjoner. Vi vet at antallet veganere øker, men det gjør også antallet ikke-veganere grunnet befolkningsveksten.

I statistiske undersøkelser blandes ofte veganere og lakto-ovo-vegetarianere under rubrikken ”vegetarianere”, og gjør det vanskelig å få ut nøyaktige data. Et annet moment verdt å ha i mente, er at kategorien ”veganere” i slike undersøkelser hovedsaklig er folk som beskriver kostholdet sitt som ”vegansk”. Det skilles med andre ord ikke mellom de som spiser et plantebasert kosthold av hensyn til egen helse eller miljø, og veganere som har fokus på etikken i vårt forhold til dyr.

I Norge anslo en SIFO-undersøkelse fra 2002 at 2-4% av befolkningen kunne kategoriseres som helt eller delvis vegetarianere. Dette vil i så fall si at tallet på vegetarianere ligger mellom 100 000 – 200 000 stykker. Av disse viser en undersøkelse fra 1990-tallet ifølge Norsk vegetarforening at en av elleve er veganere – noe som utgjør et estimat på rundt 5000 – 10 000 veganere.

Sverige ligger langt foran oss på veganfronten. En undersøkelse fra mai i fjor viste at hver tiende svenske er vegetarianer. Av dem var det 6% som definerte seg som (lakto-ovo) vegetarianere og 4% som veganere. Det er svært høye tall. En lignende undersøkelse fra desember kom frem til at kun 5% av befolkningen var vegetarianere, men også at langt flere er ”semivegetarianere” og at folk generelt er interessert i å spise mindre kjøtt.

I Storbritannia anslår The Vegetarian Society at veganere utgjør godt under 1% av befolkningen. Ca. 2% av befolkningen er vegetarianere, noe som blir over 1.2 millioner mennesker. Tall fra USA viser at ca. 5% regner seg som vegetarianere og ca. 2% som veganere. Landet med lavest kjøttforbruk er ikke så overraskende India, som har ca 30% vegetarianere, det vil si over 350 millioner.

Veganisme som etisk livssyn

Et tegn på at veganisme blir mer akseptert, er at det tas skritt for å sikre veganere rettigheter som livssynsminoritet. Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen beskytter religionsfrihet og samvittighetsfrihet. Det inkluderer dyptfølte etiske overbevisninger som for eksempel pasifisme, og veganisme ble tilføyd i 1991.

I praksis betyr det at veganere skal ha rett til ikke å bli diskriminert og krenket som mottakere at offentlige tjenester og i arbeidslivet. Et nettverk som arbeider for juridisk anerkjennelse av veganisme og rettigheter for veganere er International Vegan Rights Alliance.

Ernæringsforskning oppfordrer til plantemat

De første veganerne hadde ikke kunnskapen vi har om ernæring i dag. Noen fortalte at de ble frisk og opplagt av sitt vegetabilske kosthold – andre fikk helseproblemer over tid og viste det vi i dag gjenkjenner som klassiske symptomer på B12-mangel. Vitamin B12 ble først masseprodusert på 1950-tallet, utvunnet fra bakteriekulturer.

Helsen til vegetarianere og veganere har etter hvert blitt bedre dokumentert og viser seg å være relativt lik eller i overkant bedre enn det som er gjennomsnittlig (med unntak av noen skrekkeksempler på feilernæring som innimellom brettes ut i mediene). Alle de vitale næringsstoffene vi kjenner til er oppdaget i vegetabilske eller syntetiske kilder, slik at de kan erstatte bruken av dyr til mat. Anbefalingene fra helsemyndigheter og ernæringsforskere gjenspeiler dette og oppfordret til mer plantemat og mindre kjøttforbruk.

Plantebasert matproduksjon anbefalt av FN

De siste ti årene har vi lært mer om miljøkonsekvensene av husdyrbruk og kjøttproduksjon, og det viser seg at sektoren er blant de aller mest ressurskrevende og forurensende menneskelige aktivitetene. En FN-rapport fra 2010 oppfordrer til et globalt skifte i diett mot mer plantebasert mat, med begrunnelsen at det er nødvendig for å hindre de verste konsekvensene av kommende klimaforandringer og hungersnød.

Dokumentaren Cowspiracy: The Sustainability Secret tar opp husdyrproduksjonens påvirkning på klimaet.
Dokumentaren Cowspiracy – The Sustainability Secret tar opp husdyrproduksjonens påvirkning på klimaet. http://www.cowspiracy.com/

Nettopp husdyrproduksjonens dramatiske påvirkning på klimaet (og miljøorganisasjonenes sviktende fokus på saken), tas også opp i 2014-dokumentaren Cowspiracy: The Sustainability Secret

Framtidsutsikter

Det har helt klart blitt mye enklere å leve vegansk i dagens verden, sammenlignet med tiden med krig og offentlig matrasjonalisering grunnleggerne av The Vegan Society levde i på 1940-tallet. Men det stoppet ikke deres idealisme!

Det er mye takket være deres arbeid at budskapet om plantebaserte løsninger på etiske, ernæringsmessige og økologiske problemer har vunnet frem – og det i så stor grad at det legges merke til og har blitt en del av samfunnsdebatten. Veganismen har et enda større potensiale for vår fremtid.

Én kommentar

 1. John Ragnvald Logan

  Ut fra tallene som Norsk Vegetarianerforbund sier på sine sider anntar de at det finnes mellom 50 – 60 000 vegetarianere i Norge.
  Ikke mellom 120 – 200 000.
  Det samme gjelder antall Veganere…
  Dere sier opp mot 50 000 Veganere, mens Vegetarianerforbund sier mellom 5 – 10 000
  Veganere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.