Tips til frokost, lunsj og mellommåltider
Tips til frokost, lunsj og mellommåltider

Tips til frokost, lunsj og mellommåltider

Hva spiser du på skiva når du nå skal droppe ost og skinke? Og er egentlig brød vegansk? Her gir vi deg en liten oversikt og gode tips til dagens første måltider.

Tekst: Marit Ylvira Haugland

Frokost og lunsj

Knekkebrød, brød og annen gjærbakst:
De fleste brød og knekkebrød er veganske. Dette er ganske naturlig, da hovedingrediensene i brødbakst er mel, vann, gjær og salt. Det samme gjelder mange av rundstykkene som selges i butikkene, både ferske og frosne.

Vær imidlertid på vakt når det kommer til «spesial-» og «gourmet»-brød. Disse kan ofte inneholde melke- eller yoghurtpulver, eventuelt smør. Dette gjør ikke store forskjellen i smaken, så her går man ikke glipp av mye. For øvrig pensles ofte boller som ellers er veganske med egg.

Fotografi av en skål med frokostblanding. Skålen er hvit på utsiden og rød inni, og en skje står op fra de. Skålen står på et sort bord. I skålen er det også oppskårne epler.
Hjemmelaget frokostblanding fra Veganmisjonen! Bildet er fra bloggen.

Frokostblandinger:
Når det gjelder frokostblandinger er det viktig å være OBS på ingredienser som honning og melk/mysepulver, ellers er man stort sett trygg. Eksempler på veganske frokostblandinger er mange müsliblandinger, Cornflakes, (havre- og multi-) Cheerios, havreputer og Coco Pops. Havregryn og andre gryn er veganske, og den beste havregrøten får du med plantemelk!

Plantemelk er det nå et stort utvalg av i de fleste dagligvarebutikker. Se også veganbloggene for oppskrifter på hvordan du enkelt og billig kan lage din egen! De fleste butikker tilbyr også veganske yoghurter, oftest av merket Alpro.

Smør/margarin:

Røkt mandelpålegg. Foto.
Røkt mandelpålegg fra Veganmisjonen. Bildet er fra bloggen.

Når det kommer til denne aromatiske smurninga på skiva – se etter Synnøve Finden sitt smør «Smøremyk Rapskokos» i matbutikkene. Noen butikker fører også Nutana-smør, Finner du det ikke, har de fleste helsekostbutikker alternativer, eller du kan bestille fra nettbutikker. Veganermat selger for eksempel et type rapsolje-smør.

Ellers kan du fint bruke nøytral kokosolje som fett på skiva, eller pensle ristet brød med olivenolje – eller en mer nøyral olje som solsikke eller raps om du foretrekker – og ha på tomatskiver i sann italiensk bruschetta-stil! Eldorado sitt flytende margarin er også vegansk. Du kan også lage ditt eget margarin enten bare med kokosolje, eller med nøytral kokosolje, solsikkeolje, eddik og soyamelk. Nam! Merk at selv om blå Soft Flora og Melange melkefri – og andre melkefrie smør – er uten meieriproduker, inneholder de fremdeles dessverre vitamin D3 fra sau.

Pålegg:
Dette er et område det kan være litt vanskelig å være kreativ på, hvert fall i starten. Her er noen tips på veganske alternativer:

 • Wilmersburger-ost, som nå selges side om side med kuost i de fleste velassortete butikker (bl.a. Meny og Rema 100)
 • De fleste syltetøy (NB: Se opp for karmin/E120 (knuste lus) i noen av de røde)
 • Banos
 • Sjokade og nøttepålegg (f.eks. den fra Valsoia og La Vida)
 • Nøttesmør
 • Hjemmelaget hummus, linse- og bønnepostei (mange varianter er å finne på veganbloggene) eller «Refried beans» (i taco-avdelingen)
 • Avocado, banan, epleskiver, appelsinskiver, rødbeter, stekte grønnsaker (aubergine, sopp, squash, tomat, osv.)
 • Bønner i tomatsaus
 • Pesto og tomatskiver (obs: sjekk at du kjøper pesto uten parmesan eller andre oster i! Helios sin pesto, for eksempel, er vegansk.)
 • Oliventapenade
 • Delikat Middelhavssalat
 • Vegansk «kjøtt»-pålegg. Det er ofte bedre utvalg av dette på helsekostbutikker enn dagligvarebutikker. Alternativt kan man bestille på nett fra for eksempel Veganlife og Veganermat.

 Lunsjalternativer

 • Supper går raskt å lage! Bruk de grønnsakene du liker best og grønnsaksbuljong, så kan du variere så mye fantasien eller Google-søkene dine tillater!
 • Wraps er et morsomt alternativ. Fyll de med godsaker, og gled deg til å åpne matboksen på jobb!
 • Nudler er også en rask rett å lage. Det er ikke alle alternativene på dagligvarebutikken som ikke inneholder egg, bortsett fra risnudlene. De beste eggefrie nudlene får du imidlertid kjøpt på butikker som spesialiserer seg på asiatiske matvarer, og her er det mange alternativer.
 • Vil du ha wok ved siden av nudlene, er sursøtsauser oftest veganske, og noen andre sauser også. Se imidlertid opp for østers-/fiskesaus i noen av de svarte sausene. Lyst på en proteinkilde i woken? Kikerter er supert! Det samme gjelder for eksempel grønne linser. Tofu får man også tak i på mange dagligvarebutikker. Se her for tips til tilberedning av tofu!

Helgefrokost

Er du glad i eggerøre? Lag «veggerøre» av tofu!  Du kan også lage omelett av polenta og kikertomelett. De fleste velassortere butikkrer fører både polenta og kikertmel. Her er et godt tips å få tak i svart salt – også kalt «kala namak». Du kan kjøpe det på velassorterte eksotiske importbutikker og på nett hos Veganermat. Dette er salt med grårosa farge og en markant svovellukt, som gjør at det smaker utrolig likt egg. Strødd over for eksempel avokado på skiva eller scrambled tofu, får du en karakteristisk eggelignende smak på maten – veganmagi!

Tofu kan også bli til facon! Mange sier dette smaker bedre enn det de prøver å etterligne. Advarsel: Du kan bli hekta.

Facon. Foto.
Facon fra Veganeren.)

Lyst på pannekaker eller lapper/sveler? Bytt ut egget med en liten skje olje og/eller litt maizena, og bruk plantemelk. Vi lover at du ikke vil bli skuffet! Se forøvrig de fantastiske veganbloggene for supre oppskrifter på dette. Og vafler også! Du kan for eksempel steke i nøytral olje eller Eldorado sitt flytende margarinsom er vegansk!

Snacks og mellommåltider

 • Mange kjeks og lignende er veganske, men se opp for melk oppført som melkepulver, tørrmelk, myse og så videre. Dette er ofte uthevet i ingredienslista.
 • Vær kreativ med frukt og grønt! Salater trenger ikke være isberg, tomat og mais. Kreative salatoppskrifter finner du i massevis på veganbloggene, eller med et google-søk.
 • Frukt, grønnsaker, bær, nøtter og kjerner er selvsagt veganske, og supre energikilder som er bra for kroppen, miljøet og dyrene!

Det er også massevis av inspirasjon og tips å hente i den fantastiske Facebook-gruppa «Hva slags veganmat lager du i dag?».

Lykke til – og kos deg med maten!

4 kommentarer

 1. Pingback: 1. mars kickoff: Velkommen til Vegansk vår! | Norsk vegansamfunn

 2. Pingback: Men hva kan jeg spise, da? | Norsk vegansamfunn

 3. Marianne smedsrød

  Nøttepålegg fra First price er ikke vegansk, inneholder 7%mysepulver. Ikke veganer selv, men brukte tipsene herfra til å handle inn til en gjest…… kjedelig å oppdage etter å ha forsikret om at jeg hadde hentet info herfra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.